У Шацькому районі на городі знайшли людські рештки

21.05.2016 / Новини

Людські рештки на городі минулої суботи, 14-го травня, знайшли жителі села Пульмо Шацького району.

Про це пише Мирослава Цюп’ях у “Шацькому краї”.

Цю знахідку прокоментував начальник слідчого відділу Шацького відділення поліції Василь Саковець.

“14-го травня до чергової частини Шацького районного відділення поліції надійшло повідомлення від жителів села Пульмо про те, що вони викопали на обійсті скелетовані рештки людини. На місце події виїхала слідчо-оперативна група і судово-медичний експерт. В результаті кількагодинного розкопування ґрунту виявили скелети людини і декількох тварин”, – пояснив Василь Саковець.

13256077_1721044514828217_3937845307471138945_n

За його словами, кістки і їхні фрагменти – коричневого кольору, розсипаються в руках, що свідчить про давність захоронення. До єдиного реєстру досудових розслідувань ця подія не вносилася, оскільки в ній немає складу злочину. Після проведення експертизи рештки людини передадуть до Пульмівської сільської ради для перепоховання.

Моторошну знахідку виявили на своєму городі місцеві жителі. Як розповів Олександр Ціпошук, ще в п’ятницю ввечері його мама йшла борозною повз грядку з посіяним горохом, де побачила світлого кольору невідомий предмет. Особливої уваги на нього не звернула, вдарила лопатою (від удару предмет тріснув – авт.) і пішла.

Суботнього ранку на той же предмет натрапив Олександр. Не пройшов мимо, а почав розкопувати уламком шиферу. Спершу думав, що це глечик, бо мав округлу форму. Витягнув відламаного шматочка – він виявився всередині трубчастим. Майнула думка, що це … череп.

Далі вже і не сумнівався, побачивши впадини на місці очей і щелепу із зубами. Олександр покликав батьків, повідомив про знахідку в поліцію. Працівники слідчо-оперативної групи події, виїхавши на місце події, впродовж дня розкопали скелети людини і декількох тварин. Великий череп із рогами нагадував корову.

Людський скелет, поки лежав у землі, здавався цілим, проте діставали окремо кожну кістку. Усі кості – темного кольору, дуже крихкі і легко ламаються.

“Декілька років тому наші сусіди викопали рештки німця. Скелет був цілісним, кістки мали світлий колір і дуже добре збереглися. Наша ж знахідка, напевно, має значно більший вік. Експерт висловив припущення, що людині, рештки якої відкопали, було не більше 25 років: невеликий череп, короткі кістки кінцівок, вузькі плечі, відсутність зубів мудрості. От тільки виникло питання, чому людина захоронена разом із тваринами”,  – розповів Олександр.

13245230_1721044511494884_6574472642055610427_n

Старожили, які пам’ятають окупацію села німцями в роки Другої світової війни, не пригадують ні боїв на місці теперішньої знахідки, ні розстрілів.

Довгожителька с. Пульмо 95-річна Наталія Корнелюк пам’ятає масовий розстріл євреїв.

«Фашисти зігнали до однієї ями дітей, жінок, чоловіків і вбили. Але відбувалося це в іншому місці – там тепер і пам’ятний знак стоїть». Пригадала Наталія Петрівна і більш ранній період, з її слів, за Польщі на місці захоронення стояв будинок пана, котрого теж убили. Похований він на місцевому кладовищі.

Версій того, яким періодом датовані знайдені рештки людини і тварин, може бути безліч. Не варто забувати і про те, що село Пульмо було повністю спалене в роки Першої світової війни.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*