У Шацькому районі люди боргують сплату за землю

21.12.2016 / Новини, Статті

9-го грудня під головуванням Сергія Карпука, голови Шацької районної ради, та за участю Сергія Сидорука, першого заступника голови Шацької РДА, відбулася координаційна рада з питань місцевого самоврядування.

Як зазначив на початку Сергій Карпук, з наступного року левова частка бюджету району відійде до об’єднаної територіальної громади, звідси зміняться підходи до фінансування, оскільки з наступного року на плечі району ляже тягар забезпечення функціонування закладів соціальної сфери, за які певною мірою відповідають і сільські ради.

«Чи задумуються сільські голови над тим, як вони будуть виконувати свої функції, які на них були покладені громадою?» – сказав голова районної ради.

Так, проблемним є стан адміністрування земельного податку по сільських та селищній радах, зі сплати якого й формуються бюджети сільських та селищної рад та стовідсотково залишається у місцевих бюджетах. Докладніше про це розповіла Світлана Сулік, начальник Шацького відділення Ковельської ОДПІ.

Показники зі сплати цього податку хоч перевиконані, проте є чималі резерви. Загалом боргу від сплати за землю та за оренду землі донедавна мали 350 тис. грн, після проведеної роботи ця сума на сьогодні становить 200 тис.грн.

Найбільше боргують по Шацькій селищній раді – 100,6 тис.грн, Світязькій сільській – 41,9 тис.грн, Пульмівській 18 тис.грн, Самійличівській 9,2 тис.грн, Пулемецькій5,3 тис.грн, Піщанській3,8 тис.грн, Ростанській1,9 тис.грн, і найменше – Прип’ятській900 грн.

Причиною такого боргу є, як відзначила керівник податківців, недостатня робота землевпорядників сільських рад і взаємодія з податковою. А причиною боргу по Пульмівській сільській раді голова назвав відсутність адрес земельних ділянок. Потрібно також переглянути договори оренди земельних ділянок, і де є великі суми заборгованості – розривати угоди та стягувати суми сплати в судовому порядку.

На координаційній раді обговорювалося також питання сплати ще одного виду податку – туристичного збору, а також пов’язаного з цим – створення єдиного реєстру здавачів майна. На нещодавній зустрічі із адміністраторами та власниками сайтів, де розміщені оголошення про здачу будинків для відпочинку в літній період, було домовлено про створення єдиного реєстру здавачів майна (стосується Шацької селищної, Світязької, Пульмівської сільських рад).

Це допоможе вирішити декілька питань: створити не лише реєстр із власників майна, які приймають відпочивальників, а й мати кошти від сплати туристичного збору та виключити шахрайські дії, які особливо актуальними були минулого літнього сезону.

На базі районної ради чи адміністрації буде створений сайт, де буде викладений список тих, хто здає в найм житло. Будь-хто із відпочивальників зможе перевірити та ідентифікувати особу людини, в якої бронює житло, чи є він платником податків. Є порядок створення реєстру, який буде затверджений на сесії районної ради, призначений адміністратор сайту, який наповнюватиме сайт та вноситиме за потреби зміни. Це шанс привести в нормативно-правову базу відпочинковий бізнес та сконцентрувати від нього податки.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*