У Шацькому лісгоспі недорахувалися 87 гектарів лісу

06.02.2017 / Новини

Лише торік на Волині зменшилося площ лісів на 2 тисячі гектарів.

Про цей факт повідомляють активісти відділу протидії корупції Волинського відділення Громадського об’єднання «Об’єднання ветеранів розвідки України», посилаючись на звіт перевірки Державної екологічної інспекції ВОУЛМГ, – повідомляє Інформаційне агентство Волинські новини.

Натомість в обласному управлінні лісомисливського господарства не кажуть про реальні обсяги незаконних рубок, не здійснюють облік осередків та шкідників лісу, приховують інформацію про лісові пожежі.

ПЛОЩІ ЛІСІВ НА ВОЛИНІ МЕНШАЮТЬ ЩОРОКУ

Екологи інформують, що Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства не забезпечує контроль за динамікою вкритої лісом площі, дотриманням вимог «Санітарних правил в лісах України», «Порядку спеціального використання лісових ресурсів».

Зокрема, зменшення площі лісів побачили в ДП «Цуманське ЛГ». Там, порівняно із 01 січня 2015 року, станом на 01 січня 2016-го – вкрита лісом площа зменшилась на 1495,2 гектара. В ДП «Ківерцівське ЛГ» менша площа лісів на 174 гектари (порівняно з 2013 роком – на 428 га).

Негативну тенденцію побачили й на ДП «Шацьке ЛГ», тут недорахувалися 87 гектарів лісу. Не стало винятком й ДП «Старовижівське ЛГ», де торік нарахували менше лісів на 451 гектар. В цьому переліку також ДП «Поліське ЛГ», тут лісів поменшало на 67 гектарів.

Окрім фактів зменшення вкритої лісом площі, перевірка показала, що більшості лісогосподарських підприємств ВОУЛМГ не ведуть контроль за динамікою розвитку лісового покриву.

ІГНОРУВАННЯ ЗАХОДІВ ЗБЕРЕЖЕННЯ ТА ВІДНОВЛЕННЯ ЛІСІВ

«ВОУЛМГ не забезпечило виконання запланованих лісовпорядкуванням об’ємів проведення рубок, формування та оздоровлення лісів, виконання затверджених в установленому законодавством порядку планів санітарно-оздоровчих заходів. При проведенні лісопатологічних обстежень на предмет призначення суцільних санітарних рубок, комісією не проводяться передбачені Санітарними правилами в лісах України обґрунтування та розрахунки щодо необхідності проведення суцільної санітарної рубки. Відсутній облік осередків та шкідників лісу, моніторинг за їх динамікою. Приховується інформація про лісові пожежі, облік пожеж відсутній. Органом, що видає дозвіл на проведення суцільних санітарних рубок не забезпечено контроль за дотриманням вимог Санітарних правил в лісах України в частині щодо призначення та проведення суцільних санітарних рубок», – інформують активісти відділу протидії корупції, посилаючись на звіт Державної екологічної інспекції.

Також громадські активісти наголошують, що перевірка інспекції виявила, що лісівники в своїй статистиці не відображають реальні обсяги незаконних рубок. Зокрема, лісгоспи у звітній інформації відображають цю інформацію тільки тоді, коли лісова охорона виявляє порушників.

Зваживши на ці обставини, екологи говорять про те, що контроль лісівників є недостатнім, ревізії лісових обходів, які проводяться працівниками державної лісової охорони, мають формальний характер.

ЗАНЕПАД ЛІСОВОГО ГОСПОДАСРТВА

Підрахували, що загальна сума шкоди, яку завдали лісовому господарству через порушення вимог природоохоронного законодавства, становить 14 мільйонів 431 тисячу гривень.

Окрім цього, Державна екологічна інспекція фіксує різке збільшення кількості порушень працівниками Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства. Насамперед, це стосується заготівлі, охорони лісу, дотримання правил пожежної безпеки та санітарного стану зелених насаджень. Відповідно, майже кожен четвертий волинський лісник – порушник.

Також редакція повідомляла, що волинські лісівники віддають приватному бізнесу лісопродукцію, не отримавши за неї гроші, потім судяться, а через кілька років «пробачають» борги. Активісти Об’єднання ветеранів розвідки України припускають, що таким чином відбувається змова лісівників із покупцями задля власного збагачення. Як наслідок – підприємства «скочуються» до банкрутства.

Такою ситуацією невдоволені депутати обласної ради, які пропонують керівництву Держлісагентства та Мінагрополітики розглянути питання щодо невідповідності займаній посаді начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Олександра Кватирка.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*