У Шацькому районі залишився всього один учасник бойових дій у Другій світовій війні

09.05.2020 / Новини, Статті

Минулого року в День Перемоги у Шацькому районі фронтовиків було ще троє, у 2020-му — лише один.

Рівно 75 років тому замовкли постріли найкривавішої в історії людства війни, яка забрала життя 65 мільйонів людей по всьому світу, з них українців – від 8 до 10 мільйонів. Ще до 22 червня 1941-го на фронтах Другої світової загинуло майже сто тисяч наших співвітчизників. Багато з тих, хто вижив, залишилися інвалідами… Тим борцям, які ще в строю, нині понад 90 років…

Із сумними цифрами підходить до відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні Шацький район, пише газета «Новий погляд+», – передає Район Шацьк.

За останні місяці відійшли у вічність четверо поважних ветеранів-фронтовиків: Михайло Гірич, Степан Королюк з Шацька, Тарас Поцьох з Мельників, Олексій Шевчук з Хрипська (похований у білоруському Бресті). Найактивніші з них на минулорічному мітингу біля обеліску Слави ще згадували злочини нацистів проти людяності і вшановували пам’ять про загиблих воїнів і жертв війни. На нинішньому – хвилину мовчання присвятять і їм.

Минулого року в День перемоги фронтовиків було ще троє...

Минулого року в День перемоги фронтовиків було ще троє…

 

«Наша районна організація об’єднує ветеранів Другої світової війни, учасників бойових дій на території іноземних держав, ветеранів праці, АТО/ООС, органів внутрішніх справ і силових структур, дітей війни, пенсіонерів – всього понад 4 тисячі осіб у 9-и первинних ветеранських організаціях.

З учасників бойових дій, фронтовиків Другої світової залишився один Костянтин Чесноков. Ця шанована людина є по­чес­ним жи­телем Шацька, він наго­род­­жений орденами «За муж­ність» ІІ і ІІІ ступенів, має звання відмінника освіти, а його ім’я впи­сане в книгу «Національні лідери України». Сьогодні Костянтин Петрович помаленьку одужує від важкої хвороби.

Є в районній організації особи, які прирівняні до учасників бойових дій: Ганна Тимошук з Шацька (малолітня ув’язнена), Ольга Бондарук (поранена під час проходження фронту) та Антоніна Куран (поранена під час бою на кордоні з Польщею) з Пульма, Іван Цекот (брав участь у розмінуванні територій) з Піщі. З-поміж інших є 8 осіб, які зазнали поранень у війну, будучи дітьми; 21 вдова ветеранів, дві сотні учасників війни, понад тисяча дітей війни.

Щороку наші ветерани отримують разові грошові допомоги до 9 травня. Власних фінансів у нас небагато – 30 тисяч гривень з місцевої казни на всю структуру, включаючи й районну організацію ветеранів АТО/ООС.

Оскільки зараз період карантину, то День Перемоги над нацизмом ми відзначимо молитвою в храмах району і покладанням квітів до обелісків і братських могил. Вітаю ветеранів із знаковою датою, схиляю голови перед героями, які зупинили ворога та принесли людству мир і надію», – зазначив Адам Дударчук, голова Шацької районної ради ветеранів.

Цьогоріч на мітингу був лише один ветеран - Костянтин Чесноков

Цьогоріч на мітингу був лише один ветеран – Костянтин Чесноков

 

В управлінні соціального захисту населення Шацької райдержадміністрації повідомили, що цьогоріч разову грошову допомогу отримають 365 ветеранів Шацького району на суму 458 867 грн. (з урахуванням витрат на поштовий збір), у тому числі 120 ветеранів АТО /ООС (186 240 грн.) – відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 19 лютого 2020 року №112.

П’яти особам з інвалідністю внаслідок війни І групи виплатять по 4120 грн., ІІ групи (12 осіб) – по 3640 грн., ІІІ групи (21 особа) – по 3160 грн. Учасники бойових дій, колишні неповнолітні в’язні (150 осіб) отримають по 1390 грн., члени сімей загиблих і померлих інвалідів війни, учасників бойових дій (41 особа) – по 900 грн., учасники війни (136 осіб) – по 570 грн. Виплати будуть здійснюватися до 30 вересня нинішнього року.

«Після перенесеної хвороби і тривалої реабілітації Костянтин Петрович ще досить слабкий. Втім, помаленьку рухається, виконує фізичні вправи і крок за кроком повертається до нормального життя. Як завжди, проявляє інтерес до подій, що відбуваються в країні, районі, селищі. Просить читати йому газети і з задоволенням слухає по радіо улюблені передачі з участю Володимира Яворівського і Юрія Шаповала.

А взагалі його оптимізму можна позаздрити! Костянтин Петрович як колишній фронтовик і екс-голова районної організації ветеранів вважає своїм обов’язком щорічно 9 травня висловлювати повагу всім борцям проти нацизму. Можливо, цьогоріч, через хворобу і карантин, він не зробить цього публічно, проте думками неодмінно буде з тими, хто виборював мир для людства у Другій світовій війні», – каже Лілія Грицюк, донька учасника бойових дій у Другій світовій війні Костянтина Чеснокова.

 

Мирослава ЦЮП’ЯХ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*