У Шацькій РДА обговорили як покращуватимуть умови відпочинку на Світязі

21.06.2019 / Новини

Нещодавно розпочався відпочинковий сезон. Для того, щоб гідно зустріти туристів у селі Світязь було проведено чимало масштабних робіт, зокрема, благоустрій пляжу озера та реконструкція набережної. Та над чим ще потрібно ретельно попрацювати, аби задовільнити вибагливих відпочивальників, обговорили на нараді, яка відбулася 19 червня під керівництвом  першого заступника голови райдержадміністрації Віктора Плейтуха.

У нараді взяли участь представники відповідних служб району, керівники державних установ, відділів та структурних підрозділів райдержадміністрації, – інформує прес-служба Шацької РДА.

Присутні спільно шукали підхід до остаточного вирішення наступних питань: впорядкування руху транспорту на набережній села Світязь, систематичного вивезення побутових відходів, оподаткування фізичних та юридичних осіб, які приймають приїжджих на відпочинок, заборони вуличної торгівлі з лотків на пішохідній зоні, дотримання тиші в нічний час, забезпечення охорони громадського порядку на пляжі та інше.

В процесі обговорення  Віктор Павлович закликав посадовців проявити ініціативу та викласти власне бачення у вирішенні даних питань.

Про готовність Шацького національного природного парку до відпочинкового сезону розповіла його директор Марія Христецька. За її словами, проблема вивозу сміття залишається й нині, незважаючи на те, що під час літнього сезону наймані працівники парку постійно прибирають пляжні території та рекреаційні зони. Порозумітися в цьому плані вдалося з районною владою, підприємцями, які хочуть працювати на пляжі, та органами місцевого самоврядування. І лише більшість жителів села Світязь, а також представники малого та середнього бізнесу не бажають сплачувати кошти за систематичне вивезення сміття. Тож цим змушений займатися Шацький національний природний парк.

«Але більше ми не дозволимо зносити сміття на прибережну смугу. Тепер на пляжі цілодобово чергуватимуть наші працівники згідно попередньо складеного графіку.. Іншого виходу я не бачу» – відзначила Марія Володимирівна на завершення..

Повністю погодився з керівником нацпарку начальник КП «Будинкоуправління» Іван Коваль. Повідомляючи присутнім про основні напрямки роботи комунального підприємства, серед яких й щоденне вивезення сміття, він зазначив, що чекає на заключення відповідних договорів зі світязянами. При цьому посадовець наголосив, що з комендантами та власниками баз відпочинку урочища «Гряда» таких проблем не виникає.

В свою чергу, Світлана Мельнічук, секретар Світязької сільської ради, пояснила, що місцеві жителі не хочуть платити власні кошти за вивіз сміття на полігон комунальниками, тому й створюють сміттєзвалища у невідповідних місцях. Також вона зазначила, що прослідкувати за кожним, хто викидає сміття та змусити їх не робити цього неможливо. І щоб змінити ситуацію на краще, потрібно вкотре провести роз`яснювальну роботу з населенням.

Світлана Сулік, начальник Шацької державної податкової інспекції Любомльського надала перелік проблемних питань, які виникають, зазвичай, в період літнього сезону та вказала на основну – низький показник сплати туристичного збору (фізичні особи 41відсоток, юридичні – 51). На думку Світлани Володимирівни, вирішити проблему допоможе реєстр здавачів, який має затвердити виконавчий комітет Світязької сільської ради.

Як забезпечуватимуть охорону порядку у літній період працівники Шацького відділення поліції доповідав Василь Саковець, заступник начальника Шацького відділення поліції. За його словами, головною проблемою вже декілька років поспіль залишається впорядкування руху транспорту на центральній дорозі, а зокрема, набережній, одну з яких створюють вантажні автомобілі постачальників товару.

Щоб  терміново зарадити цій ситуацію, не беручи до уваги масштабні зміни, Віктор Павлович порекомендував представникам поліції та автодору встановити інформаційні дорожні знаки «Об`їзна дорога», а Світязькій сільській раді – прийняти працівників для здійснення контролю на паркувальній зоні.

Під час наради також обговорили не менш важливе питання, яке стосується безпечного відпочинку, адже, як зазначив Андрій Цвид, головний інспектор Шацького районного сектору ДСНС, в минулому році на озері Світязь втопилося 6 дорослих та 1-на дитина. Тож під його керівництвом заплановане проведення повторної перевірки рятувальних постів щодо забезпечення їх відповідними технічними засобами, а також роз`яснювальної роботи з власниками катамаранів та інших засобів для відпочинку щодо посилення безпеки відпочивальників.

Підвівши підсумки наради, Віктор Плейтух дав окремі рекомендації та доручення керівникам відповідних служб, пообіцяв різнопланову допомогу з цих та інших питань та наголосив на тісній співпраці, без якої не буде відповідного ладу.

«І влада, і місцеві жителі, і підприємці повинні бути зацікавлені в тому, щоб створити комфортні та безпечні умови для приїжджих, щоб сезон відпочинку пройшов на належному рівні, а люди, які приїдуть до нас влітку, почувалися в безпеці й не скаржилися на умови відпочинку представникам влади, або у соціальних мережах, а були усім задоволені» – резюмував він на завершення.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*