У прокуратурі Волині обговорили боротьбу зі злочинністю на державному та митному кордоні

30.10.2019 / Новини

У прокуратурі Волині відбулася координаційна нарада керівників правоохоронних органів області, на якій обговорили стан попередження та протидії ухиленню від сплати митних платежів, незаконний обіг підакцизних товарів на території області та їх переміщення через митний кордон України, боротьбу з корупцією на державному кордоні. 

Про це повідомляє прокуратура Волині.

Розпочинаючи нараду, виконуючий обов’язки прокурора Волинської області Ігор Цюприк зауважив, що протидія контрабанді та тіньовим схемам на кордоні й митниці — незмінний пріоритет у роботі волинських правоохоронців.

Цього року ліквідовали діяльність «центру мінімізації митних платежів», організованого групою осіб, що налагодили ввезення на митну територію України під замовлення морепродуктів за заниженою митною вартістю та подальшу їх реалізацію без відображення у податковому та бухгалтерському обліку. В ході досудового розслідування забезпечили відшкодувати збитки на понад один мільйон гривень.

У серпні 2019 року ліквідували одну зі схем незаконного переміщення комерційних товарів через митний кордон.

Продовжили роботу із виявлення корупційних проявів на державному та митному кордоні. До суду скерували обвинувальний акт відносно військовослужбовця прикордонного загону, який за сприяння у переправлянні через кордон цигарок отримав неправомірну вигоду. Також в отриманні неправомірної вигоди викрили державного інспектора митного поста, військовослужбовця прикордонного загону, головного спеціаліста відділу надання адміністративних послуг Управління Укртрансбезпеки в області.

Органи прокуратури області здійснюють процесуальне керівництво у низці кримінальних проваджень щодо посадових осіб митної служби за фактами незаконного переміщення товарів через кордон без сплати обов’язкових митних платежів товарів комерційного та іншого призначення, у тому числі і щодо вимагання та одержання посадовцями митниці за це неправомірної вигоди.

Активізували роботу правоохоронців щодо протидії незаконному обігу та протиправному транспортуванню у країни Європейського Союзу тютюнових та алкогольних виробів.

Загалом із незаконного обігу вилучили підакцизних товарів на понад 34,8 мільйона гривень, майже половина з яких на понад 17 млн грн — тютюнові вироби, з них на 16,1 млн грн — саме при спробах незаконно перемістити через державний кордон.

Процесуальні керівники забезпечили скерування слідчими підрозділами правоохоронних органів до суду десять кримінальних проваджень цієї категорії.

Разом з тим, вжиті правоохоронними органами області заходи не забезпечили реальної та системної протидії ухиленню від сплати митних платежів, незаконному обігу підакцизних товарів на території області та їх переміщенню через митний кордон України, боротьби з корупцією на кордоні.

Незадовільними є результати діяльності щодо обсягів виявлення та вилучення незаконного ввезеного на територію України товару подрібненими партіями.

Гостро стоїть питання протидії незаконному ввезенню великих партій цигарок на територію України з Республіки Білорусь, які надалі контрабандним шляхом переправляються у Республіку Польща.

Одним з першочергових завдань правоохоронної системи залишається забезпечити ефективну протидію корупційним проявам, і в першу чергу на державному та митному кордоні та серед працівників правоохоронних органів.

Проблеми у протидії контрабанді та тіньовим схемам на кордоні й митниці потребують комплексного вирішення правоохоронними органами області.

Учасники наради запропонували низку додаткових заходів до активізації та покращання діяльності з питань протидії ухиленню від сплати митних платежів, незаконному обігу підакцизних товарів на території області та їх переміщення через кордон України, боротьбу з корупцією на державному кордоні.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*