У Польщі завершився судовий процес над обвинуваченими у побитті українських учнів

22.01.2020 / Новини

Завершився судовий процес над п’ятьма обвинуваченими у побитті українських учнів гімназії в Прушкові неподалік Ополя. Двоє учасників бійки потраплять до в’язниці, інші відбулися умовним покаранням.

Про це пoвідoмляє Yavp.pl з пoсиланням на opole.tvp.pl.

Під час слухання звинувачення в побитті перекваліфікували на участь у бійці. Двох жителів Прушкова, які вже раніше мали судимість, покарали 10-місячними термінами ув’язнення. Троє їхніх компаньйонів отримали умовне покарання.

Під час розгляду справи суд дійшов висновку, що бійка між поляками та українцями не мала національного підтексту. Зокрема, прокуратура визнала, що причиною стала помста українському учневі, бо той вступив у статеві стосунки з неповнолітньою сестрою одного з місцевих жителів.

У прокуратурі також підкреслили, що це не виправдовує оскаржених, адже самосуд є неприпустимим явищем.

Проти українського учня, який мав статеві стосунки з 14-річною дівчиною, також відкрили справу. Вона знаходиться в родинному суді, оскільки хлопець теж є неповнолітнім. Колишній учень гімназії вже виїхав з Польщі.

Нагадаємо:

2 грудня 2018 року в парку сталася бійка між українським учнем Сергієм З. та місцевим жителем Давідом К. Пізніше того ж дня відбулася масова бійка за участю поляків та українців.

Епізод №1. Версія оскаржених

Давід К. стверджує, що випадково зустрів Сергія З. в парку, а накинувся на нього через те, що той начебто змусив до статевих стосунків його 14-річну сестру. До того ж українець начебто грубо висловлювався про дівчину вже в присутності її брата.

Разом з Давідом К. був інший місцевий житель, однак захист оскаржених стверджує, що той не мав наміру приєднуватися до побиття українського гімназиста й нібито взагалі вітк, коли на підмогу прийшли співвітчизники Сергія З., які разом з ним навчалися.

Епізод №1. Версія постраждалих

Українські гімназисти стверджують, що їхній колега Сергій З. домовився про зустріч у парку з місцевою дівчиною, однак замість неї на місце прийшов її брат зі ще одним місцевим жителем. Обоє почали бити хлопця й втекли лише після того, як на захист потерпілого стали його колеги.

Епізод №2. Версія оскаржених

Ввечері того ж дня група поляків начебто спокійно відпочивали в одному з місцевих закладів. Захист обвинувачених стверджує, що подальший конфлікт спровокували українські підлітки, які почали обзивати відпочиваючих українською мовою, коли ті вийшли на перекур. Один із місцевих вдарив українця, після чого почалася масова бійка.

Епізод №2. Версія постраждалих

Постраждалі українські гімназисти стверджують, що була не бійка, а побиття. Перед цим біля них зупинився автомобіль, з якого вийшло кілька чоловіків і начебто почали їх словесно ображати. Згодом ці чоловіки зайшли в приміщення розважального закладу, а через якийсь час вийшли звідти ще з десятком осіб і всі разом заатакували українців. Одному з побитих зламали носа.

Гімназисти, а це переважно 16-річні підлітки, змушені були втікати. За інформацією польських ЗМІ, під час вечірнього інциденту Сергія З. в групі потерпілих українських гімназистів не було.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*