У Піщі зафіксували спалах вірусного гепатиту А

12.01.2018 / Новини

У селі Піща Шацького району зафіксували спалах вірусного гепатиту А: захворіли 6 осіб, з них 2 дітей шкільного віку (учні 3, 8 класів).

Хворих госпіталізували до інфекційного відділення Любомльського територіального медичного об’єднання 9-го січня, – повідомили у Волинському обласному лабораторному центрі МОЗ України.

Як стверджують медики, існує пряма загроза поширення інфекції серед жителів села та в місцевій школі.

Тому медичним працівникам амбулаторії та школи необхідно посилити контроль за станом здоров’я дітей, які відвідують заклад, за безпечністю та якістю питної води, харчування, дотриманням особистої гігієнита дезінфекційного режиму.

Лікарі-епідеміологи, медичні працівники амбулаторії сімейної медицини села Піща проводять комплекс протиепідемічних заходів з локалізації та ліквідації спалаху.

Епідрозслідування триває.

Довідково:

Гепатит А (хвороба Боткіна, інфекційний гепатит, епідемічний гепатит) — гостра інфекційна хвороба з ураженням печінки, що передається фекально-оральним механізмом. Хвороба поширена в усіх країнах світу, але через наявність високоефективної вакцини у багатьох країнах розвиненої медицини захворюваність зведена практично нанівець. Переважно у країнах третього світу хворіють діти та молоді люди.

У багатьох випадках захворювання перебігає майже або зовсім безсимптомно, особливо у дітей та молодих людей. Час між інфікуванням та появою симптомів складає від двох до шести тижнів. Якщо симптоми з’являються, вони, як правило, зберігаються протягом 1-4 тижнів у неускладнених випадках.

Спостерігають нетривалу гарячку у перші 3 дні хвороби, слабкість, зниження апетиту, жовтяницю, в тяжких випадках — може бути блювання, біль у животі. Гостра печінкова недостатність виникає рідко та найчастіше її зустрічають серед людей з фоновими тяжкими хворобами.

Особливого лікування не існує, рекомендується режим спокою та вживання ліків від нудоти або діареї за потреби. Як правило, хворий повністю видужує, а печінка відновлює свої функції. Лікування гострої печінкової недостатності, якщо вона виникає, відбувається шляхом трансплантації печінки.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*