У Парижі оцінили збитки від багатотисячних протестів “жовтих жилетів”

04.12.2018 / Новини

У Франції тривають масштабні протести, до “жовтих жилетів” тепер приєдналися студенти і працівники “швидкої”. Уряд Парижа повідомив, що сума збитків внаслідок мітингу минулими вихідними становить 3-4 мільйони євро.

Прем’єр країни проводить зустрічі з представниками головних політсил країни. Опоненти президента Франції закликають його скасувати підвищення податків, які призведуть до здорожчання пального, – інформує 24 канал.

У суботу, 1 грудня, в центрі Парижа був справжній Майдан. Протестувальники пошкодили не лише магазини, ресторани і житлові будинки, а й символ французької столиці – Тріумфальну арку.

По всій Франції 1 грудня на протести проти підвищення податків та здорожчання пального вийшли 130 тисяч людей. Під час сутичок з поліцією у Парижі того дня загинули двоє протестувальників, 130 отримали поранення, майже 400 – арештували.

франція

Рух “жовтих жилетів” – це нове явище у Франції. У них поки немає формальних лідерів і політичної основи. А зародився він у соцмережах. Наприкінці жовтня 51-річна Жаклін Муро, музикантка, яка ніколи не була в політиці, розміщує у Facebook допис. Критикує заплановане владою впровадження екоподатку на дизельне пальне та бензин. І закликає вийти на протести.

Пану Макрону та його уряду! Треба припинити рухатися тим шляхом, яким ви пішли після обрання президентом! Ми досягли межі!,– написала одна із засновниць руху “жовтих жилетів” Жаклін Муро.

Заклик Муро став вірусним у соцмережах. Вперше французи вийшли на акції протесту проти дій уряду ще на початку листопада. Відтоді рух став масовим і отримав назву “жовтих жилетів”, оскільки його учасники вдягали світловідбивні накидки.

При блокуванні доріг їх у темряві можуть побачити водії. Більша частина учасників протестів – громадяни з низькими прибутками, які, насамперед, відчують на собі здорожчання пального через підвищення екологічних податків на початку нового року.

Зараз людям треба десять, п’ятнадцять, п’ять євро, аби купити їжу. А це означає, що спектакль, можливість вийти на прогулянку з подружкою, запросити її подивитися комедію, більше не доступні. Люди опинилися на межі виживання,– пояснив учасник протесту.

Президент Франції зі свого боку вважає, що частина мітингувальників використовує рух “жовтих жилетів”, аби посіяти в країні хаос. На думку Макрона, вони не бажають змінити життя на краще, а прагнуть безладдя.

Те, що сьогодні трапилося у Парижі, не має нічого спільного з мирним проявом законного невдоволення,
– написав Президент Франції у Twitter.

На екстреному засіданні уряду 2 грудня Президент Франції відмовився від запровадження надзвичайного стану в країні. Макрон надав розпорядження прем’єру провести консультації з представниками головних партій і руху “жовтих жилетів”.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*