У Нововолинську з торговців беруть плату за оренду місць на дорозі

18.09.2020 / Новини, Статті

У Нововолинську проїжджу частину вулиці Сковороди облюбували місцеві підприємці, які щочетверга та щовихідних продають свої товари, повністю блокуючи дорогу майже на цілий день. Торговці не зважають і на те, що за парканом – ринок з передбаченими місцями для здійснення торгівлі. Кажуть, що там торгів нема, лише тут – прямісінько на дорозі.

Найбільше потерпають від цього безладу мешканці будинку, що на вулиці Сковороди, 30. У базарні дні в двір 5-поверхівки з важкістю можна дістатися пішки, не говорячи вже про те, щоб доїхати автомобілем. Міська влада закриває очі на стихійний ринок і на звернення жителів,- пише Нововолинський інформаційний портал.

«Ми – мешканці 35-квартирного будинку, кинуті напризволяще, заблоковані. Під боком у нас стихійний ринок, з яким ми боремося. Я ходив до директора ринку, ми просили навести порядок, неодноразово викликали поліцію, яка складає протоколи, але толку нема.

Торгівля не знати чим триває вже 20-30 років. Це проїжджа частина, а не територія ринку. Директор базару каже, що має постанову нашого міськвиконкому, що тут дозволено торгувати, але ніхто тієї постанови не бачив, він її не показує і може навіть її взагалі немає. Виходить, що директор ринку бере гроші за здачу в оренду комунальної дороги», – розповів мешканець будинку В’ячеслав Мережко.

Дійсно, поспілкувавшись із торговцями ринку, які продають свої товари на дорозі, з’ясувалося, що їм роздруковують електронні чеки. Разова вартість оренди одного місця – 45 гривень.

«Торгувати на території ринку було б краще, але туди не йдуть покупці. Всі знають, що тут є торгівля і в ринок мало хто заходить. Немає сенсу. Якщо туди переселитися, то можна одразу закривати бізнес», – сказав один із підприємців нововолинського ринку.

До слова, оренда місця на території ринку – дешевша: 300 гривень в місяць, а на проїжджій частині – 45 за день, отже за місяць набігає сума в 540 гривень.

Разом з тим, підприємці кажуть, що розуміють проблему мешканців будинку, під вікнами якого замість дороги – стихійна торгівля, але переїжджати не хочуть. Їх не лякають ні дорожні знаки, ні патрульна поліція, яка час від часу приїздить на відпрацювання з інших міст, бо ж власного відділення патрулів у Нововолинську досі немає.

«Ми вже просили місцеву владу, ходили до Рожелюка, писали заяви, і нічого з цього всього не вийшло. Нам відповідали, що у вас таке місце розташування і ви нічого з цим не зробите, люди тут будуть стояти торгувати. А якщо, не дай Бог, якась надзвичайна ситуація – не доїде ні пожежна, ні швидка. Ви не повірите, але коли хтось помирає в будинку, ми не можемо провести похорон, поки не розійдеться базар. Машини не дають забрати покійника, заїхати в двір неможливо», – поскаржилась  місцева
мешканка Оксана Поліщук.

За словами голови ОСББ «Ринок-НВ» Світлани Гриб, крім того, що проїзд на дорозі заблокований, то продавці та покупці паркують свої автівки у дворі їхнього будинку.

«Ми ставили за власний кошт шлагбауми і тоді ще міліція встановила нам знак «Проїзд заборонено», але потім той знак хтось вкрав, певно, здали на металобрухт, і безлад продовжується до цього часу. Скільки б ми не зверталися – одні відписки, що у ринку є дозвіл, якого ніхто ніколи не бачив», – розповіла Світлана Гриб.

Цілком очевидно, що проблему мешканців вул. Сковороди, 30 можна вирішити політичною волею міської ради, одним рішенням про заборону торгівлі на проїжджій частині. Чому це питання не вирішується десятиліттями – зрозуміло. На думку, жителів будинку, що межує з ринком, команда міського голови Віктора Сапожнікова вочевидь зацікавлена у тому, щоб та торгівля процвітала. Люди не виключають можливості, що з їхньої біди кишені чиновників мають відкати, через що і вдають, ніби з ринком проблем нема.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*