У Нововолинську відкрили сучасну амбулаторію, доступну для людей з інвалідністю

17.10.2020 / Новини

16-го жовтня на Поштовому провулку в Нововолинську запрацювала амбулаторія загальної практики сімейної медицини №2. Будівництво медзакладу обійшлася у 5 мільйонів 300 тисяч гривень. 10% від цієї суми виділили з міського бюджету відповідно до умов співфінансування.

Реконструкція приміщення стала можлива завдяки участі у програмі Світового Банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», повідомляє БУГ.

Ця амбулаторія перша у Нововолинську, де дотримані усі вимоги інклюзивності. Задля безперешкодного доступу людей з інвалідністю, тут обладнано пандуси. Таблички, розміщені біля кожного кабінету, продубльовані шрифтом Брайляна підлозі – тактильна плитка для сліпих, що дозволяє їм орієнтуватися в приміщенні, а на стінах коридору знаходяться звукові смуги.

Головна лікарка КП «Нововолинський центр ПМСД» Ольга Попіка у коментарі БУГу запевнила, що новий медзаклад відповідає сучасним вимогам та потребам мешканців.

За її словами, сімейні лікарі й педіатри забезпечені усім необхідним для їхньої роботи медобладнанням й устаткуванням.

Ольга Попіка розповіла, що в приміщенні зробили капітальний ремонт, закупили необхідні меблі, техніку та обладнання. І наразі готові працювати на повну.

«Нову амбулаторію обладнали згідно найсучасніших вимог. Зроблено перепланування приміщення, утеплення фасаду, повністю замінили тепло-, водо- та електропостачання.

Ми подбали про комфорт усіх: і пацієнтів з інвалідністю, і про діток, і про медпрацівників. Тут буде зручно і затишно будь-кому.

В амбулаторії робитимуть щеплення для дорослих і дітей, маніпуляції внутрівені і внутрім’язеві, і, звичайно, забір загальних аналізів: крові, сечі, цукру та холестерину», – зазначила головна лікарка центру ПМСД.

Медичну допомогу місцевим мешканцям тут надаватимуть 13 працівників. Серед них – 5 сімейних лікарів та 2 педіатри, які планують обслуговувати близько 7 тисяч пацієнтів.

Для кожного лікаря виділені окремі кабінети. Також в приміщенні знаходяться маніпуляційний кабінет, кабінети для щеплень та електрокардіографії, гардероб та реєстратура.

Подбали тут і про найменших пацієнтів. Аби дітям було легше і цікавіше чекати своєї черги на прийом до педіатра, в закладі облаштували дитячий куточок з розмальовками й оригінальною фотозоною з мультяшним героєм.

Очолила нову амбулаторію Зоряна Муцька. Вона працює лікарем лише 5 років, однак, за словами Ольги Попіки, вже встигла зарекомендувати себе як хороший спеціаліст, професіонал, який постійно удосконалює свої знання і вміння, і має чимало перспектив.

«Вона грамотний спеціаліст, дуже любить людей і гарно з ними комунікує, постійно вчиться й удосконалюється, їздить на різні курси і стажування. Я впевнена, що амбулаторія – в хороших руках», – наголосила Попіка.

Зоряна Муцька, у свою чергу, зауважила, що без саморозвитку в сучасній медицині ніяк не обійтись.

«Коли мене призначили на нову посаду, то було трішки неочікувано, але водночас дуже приємно, що мою роботу оцінили. У мене є потенціал і я хочу, щоб нашим пацієнтам тут було комфортно, зручно, приємно й добре знаходитись і щоб наш заклад процвітав.

Я думаю, керівник має бути рушійною силою. Адже медицина – це така професія, де потрібно постійно вчитися, розвиватися й удосконалюватися.

Колектив в нашому медзакладі хороший, хоч майже усі доволі молоді, але амбіційні, професійно сильні й націлені на успіх», – запевнила очільниця медзакладу.

І хоч Зоряна лише приступила до виконання нових обов’язків, але вже визначила чіткі напрямки своєї роботи. Серед яких основний – орієнтованість на пацієнта і на його потреби.

«Основні напрямки нашої роботи – командна робота, орієнтованість на пацієнта і на його потреби. В центрі нашої роботи й нашої уваги має бути саме пацієнт.

Також будемо проводити просвітницьку роботу серед населення, навчати медпрацівників, симулювати й заохочувати їх до саморозвитку, зберігати етику, деонтологію й медичну таємницю», – розповіла Зоряна Муцька.

До слова, прийом в новій амбулаторії будуть здійснювати лікарі загальної практики сімейної медицини:

  • Муцька Зоряна Михайлівна;
  • Омельничук Марія Сергіївна;
  • Матвійчук Ігор Генадійович;

Лікарі педіатри:

  • Варга Олена Магомедівна;
  • Бакіко Надія Миколаївна

Тут будуть обслуговуватися пацієнти, які вже підписали декларації з цими лікарями або ж ті, хто ще бажає це зробити.

Нагадаємо, проєкт Світового банку в місцевому центрі ПМСД стартував ще у 2014 році. Однак, реалізація програми затягнулася, 3 роки не проводились тендери. Стартували будівельно-ремонтні роботи лише в січні 2019-го року. Спочатку амбулаторію планували відкрити цього року у травні, але через затримку фінансування виконати все у запланований термін не вдалося.

Зараз все ще триває капітальний ремонт та реконструкція будівлі амбулаторії в Благодатному, який теж реалізовується за кошти Світового Банку.

Ольга Попіка пояснила, що там процес ремонту затягнувся у зв’язку із корективами в проєктній документації. Для семи амбулаторій Волинської області, у тому числі й у Благодатному, Світовий банк продовжив терміни фінансування до 1 грудня. Тож здати приміщення в експлуатацію планують наприкінці січня 2021 року.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*