У Нововолинську чи на його околиці планують збудувати цементний завод

13.07.2020 / Новини

На Волині знайшли інвестора для будівництва заводу із виробництва цементу з породи шахтних териконів. Про це повідомили в обласній раді, однак поки ймовірних територіальних орієнтирів, де з’явиться підприємство, не вказали. Один із варіантів: Нововолинськ та околиці.

Це питання обговорили на засіданні постійної комісії обласної ради з питань промисловості, транспорту, зв’язку, ПЕК, архітектури, будівництва та ЖКГ Волинської ради 8-го липня, – передає БУГ.

Для впровадження інвестиційного проєкту підписали меморандум про співпрацю 22-го квітня. З ініціативою виступило волинське підприємство “Сонарсен”, співвласником якої є ковельчанин Віктор Сесюк.

Відомо, що компанія, яка займається розробкою проєкту, планує отримати дозвіл на передачу терикону колишньої шахти № 5 «Нововолинська». Де розмістять цементний завод, поки невідомо. Т.в.о. начальника управління, заступник начальника управління – начальник відділу промисловості, підприємництва і торгівлі ОДА Андрій Ткачук говорить, що один із варіантів – Нововолинськ чи околиці.

“Відповідно до договору за 3 роки має бути збудований сучасний завод, що виготовлятиме цемент різних марок від М-500 до 1500, що буде продаватися в межах України та експортуватиметься за кордон. Загальна вартість проєкту становить близько 60 мільйонів євро”, – розповів на засіданні начальник управління економічного розвитку та торгівлі ОДА Сергій Халецький.

Він також додав, що цемент марки від М-1000 до 1500 (це є найвища якість), буде йти на експорт. Бо в Україні такий майже не використовується.

Наразі йдуть узгодження з Фондом держмайна України щодо механізму передачі породи шахтних териконів, для її подальшої переробки.

“Для Волині – це створення додаткових 200-300 робочих місць та збільшення податкових надходжень до бюджетів всіх рівнів на суму у понад 7 млн грн на рік”, – зазначив Халецький.

На засіданні розповіли, що готується інвестиційний договір щодо передачі терикону закритої 5-ї шахти. Стосовно розміщення самого виробництва і питання передачі землі колишньої копальні, питання поки не стоїть.

“Декілька ділянок, в тому числі в Нововолисньку, які є приватними і мають розроблену документацію, будуть розглядатися як варіант для розміщення виробництва. Підприємство “Сонарсен” наразі хоче отримати право розбирати терикон”, – додав Ткачук.

Українська компанія планує залучати до роботи інші. Бо вона є власником технології ультразвокового подрібнювання шлаку. Зазначають, що це буде перший потужний завод з виробництва цементу в Україні, подібного якому ще немає.

Нагадаємо, що по створенню заводу вже підписано меморандум. Але, як відомо, думку громадськості про те, чи згодна вона на таке будівництво в регіоні, не запитали.

Нагадаємо, колишня шахта №5 розташована на території Грибовицької сільради, яка має увійти до складу Нововолинської ОТГ.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*