У Нововолинську безпритульними тваринами займаються лише волонтери, владі ж… байдуже

19.10.2020 / Новини, Статті

У Нововолинську більше 3 тисяч безпритульних собак та котів, а міська влада на чолі із Віктором Сапожніковим лише імітує діяльність у вирішенні проблеми із тваринами-безхатьками, виділяючи бюджетні гроші організації із сумнівною репутацією. Реально бродячими тваринами опікуються зооактивісти та небайдужі містяни.

Нововолинський лікар-ветеринар Руслан Романишин розповів, що за орієнтовними підрахунками у місті – до 2 тисяч безпритульних котів та в межах 1300 собак, – пише НВІП.

Вже протягом року у власній ветеринарній клініці він двічі на тиждень безкоштовно стерилізує безпритульних тварин, яких приносять йому волонтери та небайдужі мешканці Нововолинська.

«Нещодавно Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» виділив кошти на стерилізацію, яких вистачить на те, щоб біля кожного будинку Нововолинська простерилізувати по 2-3 кішки, а далі я сподіваюся на свідомість жителів міста, які у випадку виявлення бездомних тварин можуть приносити їх на стерилізацію», – розповів Руслан Романишин.

Він наголосив, що стерилізована тварина – неагресивна.

«Хоч у Нововолинську трапляються поодинокі випадки, що перехожих кусають безпритульні собаки, як і випадки сказу фіксуються нечасто, але стерилізація безпритульних собак та котів є наразі єдиними виходом із ситуації, що склалася, через повну бездіяльність у цьому напрямку міської влади», – переконаний ветеринар Романишин.

Такої ж думки і нововолинець Юрій Сиротюк, який разом із дружиною вже більше 10 років опікуються тваринами-безхатьками: котів стерилізують, а біля власного торгово-розважального центру облаштували будиночок для безпритульних чотирилапих, яких годують та доглядають.

«З собаками важче, бо їх треба відловлювати. Я готовий виділяти щомісяця кошти на стерилізацію, але не маю можливості ловити собак. Хотілося б, щоб за це взялася міська влада, долучилися громадські організації, небайдужі мешканці, зоозахисники… Але як показує досвід останніх років, сподіватися на допомогу міської влади нам не доводиться», – каже Юрій Сиротюк.

На його думку, вихід із цієї ситуації є, – це створення пункту для перетримки безпритульних тварин.

«Цілий притулок будувати, а потім його утримувати, – дорого, а от відкрити пункт для перетримки тварин – хороша ідея. Безпритульних собак та котів там стерилізуватимуть, а потім шукатимуть господаря чи відпускатимуть назад у місто, адже стерилізовані – вони не будуть агресивними», – розповів Юрій Сиротюк.

До слова, як уже писало видання «БУГ», з міського бюджету за останні півтора роки на боротьбу з безпритульними тваринами у Нововолинську загалом витратили 305 тисяч гривень.

Послуги з відлову та стерилізації тварин надає сумнівна громадська організація – «Порятунок чотирилапих». Саме вона виграє усі тендери у Нововолинську останніми роками. Заснувала та до нині очолює громадську організацію одіозна Дана Новарчук – ексдиректорка КП «Ласка» з Луцька. Про жінку неодноразово писали у соціальних мережах та ЗМІ громадські активісти, заявляючи про її сумнівну діяльність.

Зокрема, зоозахисники скаржаться, що Дана Новарчук за бюджетні кошти займається відловом безпритульних тварин, чіпує їх, однак насправді не проводить стерилізацію.

Це так в стилі команди Віктора Сапожнікова – співпрацювати із сумнівними фірмами та імітувати діяльність, витрачаючи на це гроші платників податків.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*