У Нацбанку пояснили причину зростання цін

13.06.2018 / Новини

Травневий показник інфляції в Україні виявився нижчим за прогноз Національного банку (НБУ), опублікований в інфляційному звіті за квітень 2018 року.

Це сталося в основному завдяки стрімкому уповільненню зростання цін на продукти харчування.

Про це повідомила прес-служба регулятора.

Крім того, уточнюють в НБУ, не так швидко, як у квітні, зростали адміністративно регульовані ціни через уповільнення зростання цін на тютюнові вироби та помірніше, ніж минулого року, підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги.

Згідно з даними НБУ, базова інфляція в травні сповільнилася – до 9,3% в річному вимірі.

“Як і очікувалося, поступово вичерпується дія тимчасових факторів пропозиції, які спричинили перевищення фактичних показників споживчої інфляції у другій половині 2017 року та у перші місяці поточного року”, – йдеться в повідомленні.

Це відбувається внаслідок як більш сприятливих погодних умов цього року порівняно з весняними заморозками минулого року, так і розширення пропозиції імпортної продукції.

“Додатковим чинником є проведення Національним банком жорсткої монетарної політики, яка проявилася насамперед через зміцнення обмінного курсу гривні з кінця січня 2018 року”, – уточнює НБУ.

Водночас, як і в попередні місяці, зберігався тиск на ціни з боку подальшого зростання виробничих витрат, зокрема на оплату праці, а також швидкого відновлення споживчого попиту.

“З огляду на поступове вичерпання тимчасових факторів пропозиції, що діяли в минулому, та достатньо жорсткі монетарні умови Національний банк очікує на подальше поступове зниження споживчої інфляції у відповідності до прогнозу (8,9% р/р на кінець 2018 року) та її повернення в цільовий діапазон в середині 2019 року”, – повідомили в НБУ.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*