У МОЗ впроваджують нові альтернативні методи діагностики туберкульозу

06.04.2018 / Новини

МОЗ збирається запровадити нові методи у ранній діагностиці туберкульозу. Зокрема, у кожного сімейного лікаря буде скринінг-анкета, за якою він визначатиме, чи пацієнт перебуває в групі ризику.

Також, окрім традиційної флюорографії, робитимуть аналіз мокротиння.

Про це повідомляють у прес-центрі Міністерства охорони здоров’я.

Для подолання туберкульозу в Україні необхідно сконцентрувати зусилля не лише на лікуванні, а й на ранній діагностиці. Це допоможе почати лікування туберкульозу ще до того, як хвороба почала проявлятися,– йдеться у повідомленні.

У МОЗ зазначають, що найкращим методом скринінгу на туберкульоз у світі визнано цільове або таргетне обстеження. Воно передбачає наявність у сімейного лікаря спеціальної скринінг-карти, за якою він визначатиме, чи перебуває людина у групі ризику(контактувала з хворим на туберкульоз, має ослаблену імунну систему тощо). Якщо пацієнт потраплятиме у групу ризику – його відправлятимуть на додаткове обстеження.

Флюорографія, як і раніше, буде використовуватись для діагностики туберкульозу. Проте, у МОЗ переконують, що цей метод більше не може залишатися єдиним чи головним для діагностики цього захворювання. Поряд із флюорографією хочуть ввести інший сучасний метод діагностики – аналіз мокротиння. Він дозволяє визначити збудника хвороби в організмі за дві години та за потреби одразу розпочати лікування.

Слід зазначити, що за даними МОЗ, захворюваність на туберкульоз в Україні зменшилась на 5,5% у порівнянні з попереднім роком. Водночас, ВООЗ повідомляє, що близько 20% випадків туберкульозу в Україні залишаються недовиявленими.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*