У МОЗ розповіли, чи достатньо в Україні вакцин від дифтерії

03.11.2019 / Новини

Наразі в Україні наявні 189 доз сироватки та майже 7 млн доз вакцини проти дифтерії.

Як передає  УНІАН, про це було повідомлено на прес-конференції в Міністерстві охорони здоров’я.

За словами міністра охорони здоров’я Зоряни Скалецької, на сьогодні в Україні зареєстрована 21 особа, яка має підтверджений діагноз “дифтерія”.

Як сказала міністр, така ситуація із захворюваністю на дифтерію обумовлена вкрай низьким рівнем вакцинації населення. За її словами, діяльність МОЗ та підконтрольних відомств і структур спрямована на те, щоб підвищити рівень вакцинації до необхідного для контролювання ситуації.

За даними МОЗ, зараз в Україні наявна достатня кількість вакцин – 6 млн 800 тис. доз: близько 2 млн вакцин для дітей та близько 5 млн для дорослого населення.

“Ця хвороба розповсюджується повітряно-крапельним шляхом, тому її достатньо легко підхопити, тому треба турбуватися про своє здоров’я завчасно. І вакцинація є тим способом, коли за кілька хвилин ви можете бути впевнені у своєму здоров’ї”, – зауважила Скалецька.

За її словами, на території України досить низький рівень охоплення щепленням: вакциновані діти до року – 59%, старші діти – близько 60%, доросле населення – 52%. Найнижчий рівень вакцинації у Закарпатській, Івано-франківській та Харківській областях, а найвищий – у Кіровоградській, Миколаївській областях та в Києві.

Міністр наголосила на позитивній динаміці рівня щеплення, зокрема за останні вихідні лише на Закарпатті вакцинувалися близько 3,5 тис. осіб. Генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ Володимир Курпіта заявив, що у 2019 році ЦГЗ зафіксував 31 випадок підозри захворювання на дифтерії, підтверджено 21 випадок, а у 16 випадках виділений збудник, тобто діагноз підтверджено лабораторно.

Як наголосив Курпіта, запас вакцин в Україні, забезпечує потребу у вакцинації до червня 2020 року.

“Завданням вакцини проти дифтерії є не попередження самого захворювання, а попередження токсичного ураження організму”, – сказав він.

За словами Курпіти, до кінця листопада МОЗ планує затвердити два документи: протокол, згідно з яким лікарі мають лікувати дифтерію, та алгоритм дій місцевої влади у разі спалаху хвороби у регіоні.

Як зауважив директор ЦГЗ, у серпні Україна отримала 200 доз сироватки проти дифтерії, з яких вже використано 11, тобто наразі доступно 189 флаконів сироватки, зокрема п’ять з них – у Києві, вісім – у Київській області та вісім – у Сумській області.

За словами Курпіти, впродовж місяця в рамках гуманітарної допомоги Україна отримає ще 150 доз сироватки від ПРООН та 100 доз від Посольства Індії.

На важливості вакцинації наголосив експерт МОЗ за напрямом “інфекційні хвороби”, дитячий інфекціоніст Федір Лапій. Він заявив, що носії збудника дифтерії не мають симптомів на відміну від носіїв кору, тому людина може і не знати, що є носієм та не може ізолюватись від інших людей.

“Однак вакцина проти дифтерії недостатньо впливає на колективний імунітет, як проти кору, це більше ваш індивідуальний захист… Якщо не буде вакцинації, ніхто не може забезпечити Україну достатньою кількістю сироватки”, – підкреслив він.

За словами Лапія, залежно від складності захворювання пацієнтам необхідно вводити різну дозу сироватки.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*