У МОЗ хочуть підвищити відповідальність за відмову від вакцинації

19.01.2018 / Новини

Міністерство охорони здоров’я буде ініціювати зміну законодавства, щоб передбачити додаткову відповідальність за невакцинацію.

Про це повідомила очільниця відомства Уляна Супрун під час виступу у Верховній Раді, – пише Українська правда.

Вона уточнила, що “потрібно внести зміни до законів, які регламентують питання вакцинації, та посилити відповідальність за відмову від вакцинації”.

“Як це зроблено в усьому цивілізованому світі”, – пояснила в.о. міністра, і додала, що такі зміни будуть подаватися від Кабінету Міністрів.

Вона пояснила, що нинішній спалах захворюваності на кір виник тому, що у 2016-му році охоплення вакцинацією від кору було нижче 50%.

Уляна Супрун зазначила, що ситуація з вакцинацією вирівнюється. У 2017 році вакцинація була на високому рівні (див. таблицю), а у 2018 році, після спалаху, “тільки у столиці за один тиждень на вакцинацію прийшли 11,5 тисяч дітей”.

“Наукові дані свідчать, що у разі охоплення вакцинацією не менше 95% дітей та дорослих, за місць або півтора спалахи кору можуть припинитися”, – додала очільниця МОЗу.

За її даними, станом на початок року в закладах охорони здоров’я в наявності є 516 тисяч доз вакцин. Перебої із наявністю вакцин є у Кіровоградській, Рівненській, Житомирській, Одеській, Івано-Франківській областях та у Києві, для них міністерство здійснює перерозподіл вакцин з інших регіонів.

У квітні та жовтні очікуються поставки ще по 1 мільйону доз. Вирішується питання про поставку наступної партії у коротші терміни.

“Ще раз хочу наголосити на якості вакцин. Це є бельгійська вакцина, яка є прекваліфікована ВООЗом”, – запевнила в.о. міністра.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*