У Міносвіти підтвердили, що змінять систему виплати стипендій

28.08.2016 / Новини

Міністерство освіти і науки заявляє про перехід на нову систему виплати стипендій студентам з 2017 року.

Про це повідомив на брифінгу перший заступник міністра освіти і науки Володимир Ковтунець, передає LB.ua.

“Мінфін нарешті захотів якось змінити систему виплати стипендій, щоб, як вони вважають, наблизитися до європейських практик. Очевидно, буде змінено систему виплат… Це буде найближчим часом, почне діяти з 1 січня”, – сказав він.

Академічну стипендію, орієнтовно, виплачуватимуть студентам за дуже високі успіхи в навчанні. Крім того, буде введено гарантовану стипендію для інженерних, природничих і освітніх спеціальностей, оскільки там є суттєві проблеми з набором студентів.

“Академічну стипендію виплачуватимуть тим студентам, які успішно навчаються, але в сім’ї невисокий рівень доходу. Окремо виплачуватимуть соціальну стипендію”, – зазначив Ковтунець.

За його словами, попередньо вже затверджено кошти для виплат, але до остаточного рішення він суми не називатиме.

Також заступник міністра наголосив, що всі перераховані вище нововведення зараз у процесі обговорення, і щодо них також немає остаточного рішення.

Крім того, розробляють механізм, згідно з яким можна буде визначити, хто саме зі студентів дійсно потребує стипендії.

“Щось буде схоже на субвенції. Людина подає документи (про доходи), отримав стипендію, а виявляється, що доходи значно більші, ніж задекларовано”, – додав Ковтунець. За його словами, цей механізм буде застосовуватися лише до малозабезпечених студентів із хорошою успішністю, а механізм виплат соціальних стипендій не зміниться.

Нагадаємо, розмір звичайної стипендії для студентів вищого навчального закладу 3-4 рівнів акредитації становить 825 гривень на місяць.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*