У Любомльському та Шацькому районах – низький відсоток вакцинації дітей від кору

11.08.2017 / Новини

У Любомльському та Шацькому районах від кору провакциновано менше 30% дітей.

Про це йшлося у четвер, 10-го серпня, під час круглого столу в управлінні охорони здоров’я на тему «Епідемічне благополуччя з кору та краснухи в області потребує уваги» – повідомляє Інформаційне агентство Волинські новини.

Так, за словами заступника начальника управління, начальника відділу медичних кадрів, бухгалтерського обліку та планування управління охорони здоров’я облдержадміністрації Валерія Руцького, менше 30 % дітей вакциновано у Любомльському та Шацькому районах.

«Потрібно бити на сполох, бо це небезпека не лише для району», – зауважив Валерій Руцький.

Кір – це захворювання, яке характеризується великим впливом на імунну систему людини, тому після самого захворювання на протязі 6-8 тижнів утримується виражене ослаблення імунітету, яке може призвести до ураження дихальних шляхів та центральної нервової системи.

Завідувач відділення крапельних інфекцій Волинської обласної інфекційної лікарні Наталія Маркова розповіла про симптоми кору у дітей.

«Лікарі дійсно б’ють на сполох, бо інфекція є непроста і, нажал, супроводжується багатьма ускладненнями, про які я хотіла б розповісти. Воно є досить заразним. При контакті із хворим існує великий відсоток того, що дитина захворіє. Провідними симптомами кору є висока температура, кон’юктивіт(запалення слизової оболонки ока, – ред.), ураження верхніх дихальних шляхів, з’являється кашель, провідний симптом – висип, який є характерним для цього захворювання», – зазначила Наталія Маркова.

Окрім того, вона охарактеризувала стадії захворювання.

«Летальність від кору становить близько 1% – це досить велика цифра. Тому потрібно задуматися, аби зробити щеплення від кору своїм дітям своїм дітям. Захворювання має свої стадії: початкова стадія триває до 4-х днів і, як правило, нічим не відрізняється від інших вірусних захворювань. В цей період діти активно виділяють вірус в зовнішнє середовище. Далі проявляється висип, який має певну етапність: починається з обличчя і на протязі кількох днів розповсюджується на інші частини тіла. Після висипу на тілі тривалий час залишається характерна пігментація», – зауважила медик.

Також вона сказала, що кір – це захворювання, яке характеризується великим впливом на імунну систему людини, тому після самого захворювання на протязі 6-8 тижнів утримується виражена імуносупресія (ослаблення імунітету – ред.). Тому такі діти будуть схильні до інших захворювань. Також можуть бути уражені дихальні шляхи: виникнення пневмонії. Крім цього, уражується центральна нервова система, розвиваються енцефаліти.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*