У селі на Любомльщині росте дуб видатного європейського письменника

14.06.2016 / Новини

У селі Машів на Любомльщині росте дуб Болеслава Пруса – видатного європейського письменника, автора романів «Лялька» і «Фараон». На його честь віддруковано ювілейну монету.

Про це повідомляє прес-служба Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Дехто стверджує, що письменник саме у цім селі з’явився на світ Божий, а в Грубешові його тільки у метрики записали… «У 20-х роках минулого століття вчителька Еміля Врбовна знайшла в літературі слід, що письменник народився у с. Машів, – зазначає, зокрема, про це любомльська журналістка Валентина Хвас. – Вона доклала багато зусиль, щоб факт обгрунтувати, і тим сколихнула польське краєзнавче товариство…»

Все ж до цього часу загальновизнаним вважається факт народження видатного письменника «у Грубешові у родині збіднілого шляхтича, агронома за освітою, Антонія і Аполонія Гловацьких»… Втім, беззаперечним залишається факт, що у Машеві був маєток Томаша Гловацького. Після смерті батька він відійшов до синів – Войцеха і Антонія (батька майбутнього письменника). У 1947 р. Антоній Гловацький став власником маєтку після смерті брата Войцеха. Старожили згадують, що на подвір’ї росли польові груші, а за господарськими будівлями на лужку – два віковічні дуби. Один із них зберігся до цього часу. Біля нього встановлена табличка: «Тут знаходилась садиба батьків відомого польського письменника Болеслава Пруса (Олександра Гловацького) 1847-1912». Поряд стоїть столик… Переказують, що Болеслав-Олександр десь тут писав свої шедеври, а любомльський журналіст Ярослав Міщенко свого часу навіть твердив, що письменник тут творив свій знаменитий роман «Фараон».

Свого часу випускники місцевої школи на честь письменника висадили дубовий сквер: його саджанці було вирощено із жолудів, зібраних біля Болеславового дуба, якому, за переказами, вже понад двісті років.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*