У Любомльському музеї організували виставку до 25-ї річниці Незалежності України

25.08.2016 / Новини

Для жителів та гостей міста у Любомльському краєзнавчому музеї організували виставку “Україна у нас єдина”, присвячену 25-й річниці Незалежності України.

У вівторок, 23-го серпня, у переддень святкування 25-ї річниці Незалежності України у Любомльському краєзнавчому музеї відкрили виставку, присвячену знаменній даті в історії нашої держави.

“Ми хочемо показати не тільки досягнення України та Любомльщини за роки незалежності, а й складний шлях нашої держави упродовж останніх 25-ти років”, – зазначив директор музею Олександр Остап’юк.

_DSC0495 _DSC0506Зазначимо, що працівники музею запросили на виставку учасників Майдану, АТО та волонтерів. Також відповідні запрошення отримали й представники місцевої влади, проте чиновники проігнорували цей захід.

На виставці був присутній начальник відділу культури Любомльської РДА Володимир Дячук, депутат обласної ради Сергій Духницький, старший науковий співробітник музею та депутат районної ради Юрій Фініковський, його колеги Олексій Хом’як та Іван Дігтярук, депутат міської ради Олег Посельський.

Директор музею Олександр Остап’юк розповів присутнім про основні події в Україні від того моменту, як наша країна стала незалежною.

“Визначною подією в історії України є проведення Всеукраїнського референдуму 1-го грудня 1991 року. Українці мали відповісти, чи підтримують рішення Верховної Ради УРСР від 24-го серпня, що проголошувало незалежність України. Підтримало це рішення аж 90 % населення нашої держави. Можливо б, нині такого результату не було б”, – розпочав розповідь про становлення незалежної України Олександр Остап’юк.

_DSC0306

_DSC0311_DSC0290_DSC0296Як свідка подій на Майдані та у зоні бойових дій на Сході України до слова запросили волонтера Андрія Дем’янчука, який пригадав ті страшні події у лютому 2014 року на Майдані у столиці.

“Нас про події 18-го лютого попереджували, але ми сприйняли ту інформацію байдуже. У нас не було нічого: ні щитів, ні касок, ні захисного одягу. Я зі своєю сотнею опинився у гущі тих подій, кривавих подій. Мені зараз солодкий той газ, яким нас спершу потравили”, – з емоціями пригадує Андрій Дем’янчук.

Андрій висловив цікаву думку, що якби не було тих подій на Майдані та Сході України, то українці б ніколи не викрили фальшивого братерства і ніколи б не виявили  “ракової пухлини, яку варто негайно вирізати”.

_DSC0516Учасник АТО Юрій Корольчук розповів про неабияку допомогу, яку вони отримували від волонтерів та земляків.

“Дякую за допомогу усім небайдужим. Я пам’ятаю кожен день, який я прожив там, на Сході. І пам’ятаю кожен малюнок, які ми отримували поштою від дітей. Це вже частина мого життя. Але якби не волонтери та їх допомога, довелось би набагато важче”, – поділився спогадами Юрій Корольчук.

Про події у зоні АТО розповів також і депутат обласної ради Сергій Духницький, який перебував певний період у зоні бойових дій.

_DSC0532_DSC0300_DSC0478_DSC0487_DSC0509_DSC0483_DSC0480_DSC0511

_DSC0293

За роки незалежності Любомльський край теж прославився своїми відомими людьми не тільки в області, а в Україні загалом. Фотосвітлини відомих людей нашого краю підтверджують те, що Любомльщина – це батьківщина визначних українців.

Начальник відділу культури Любомльської РДА Володимир Дячук подякував за організацію такої виставки працівникам музею та наголосив на їх неабиякій відданості своїй справі. Володимир Дячук також додав, що чверть століття для України – це досить невеликий відрізок часу, щоб стати на ноги. Але це й можливість оцінити пройдений шлях та зробити певні висновки.

_DSC0540 _DSC0546_DSC0514

Зазначимо, що працівники музею постарались зібрати якомога більше цікавих матеріалів, аби якомога детальніше зобразити події в Україні. Цікавими є зброя із зони АТО, кулі, прапори та стрічки з Майдану.

Виставка у Любомльському музеї триватиме понад два місяці, тож охочі можуть прийти та оглянути експонати.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*