У Любомльському музеї – міжнародна виставка творів іконопису та сакрального мистецтва (ФОТОРЕПОРТАЖ)

28.07.2016 / Новини

У Любомльському краєзнавчому музеї урочисто відкрили післяпленерну виставку творів іконопису й сакрального мистецтва. Упродовж місяця любомльчани та гості міста матимуть змогу відвідати музей та розглянути експонати.

У липні у селі Замлиння, що на Любомльщині, відбувся Міжнародний пленер іконопису та сакрального мистецтва. Вже стало традицією після пленеру у Любомльському музеї експонувати твори молодих художників та іконописців Польщі й України. Відповідно до тематики творів виставку назвали “Боже милосердя”.

_DSC0058 _DSC0060

На початку заходу прозвучала прелюдія Йоганна Баха “Ave Maria” у виконанні Ольги Сморкіс під акомпанемент Наталії Блонської.

_DSC0126З вітальними словом перед гостями виступив директор Любомльського краєзнавчого музею Олександр Остап’юк, який зазначив, що радий зустріти почесних гостей з Польщі, а тим більше, мати честь експонувати виставку у музеї.

“Маю сподівання, що й надалі організатори пленеру надаватимуть експонати для таких виставок у нашому музеї. Виставка діятиме до 20-го серпня, тому запрошуємо усіх відвідати музей і поглянути на роботи українських та польських майстрів”, – зазначив Олександр Остап’юк.

_DSC0135_DSC0044Один з організаторів пленеру, директор Центру інтеграції у Замлинні (Карітас Луцької дієцезії), отець Ян Бурас також привітав усіх присутніх з відкриттям такої виставки.

“Пленер відбувається вшосте, а виставка робіт учасників у Любомльському музеї – учетверте. Минулого року організатори вирішили, що пленер буде не тільки іконопису, а й сакрального мистецтва. Тому частина робіт наших учасників – це не ікони, це картини сакрального мистецтва. Думаю, що така різноманітність робіт є цікавою для всіх”, – зазначив Ян Бурас.

Поміж гостей був учасник VІ Міжнародного пленеру іконопису та сакрального мистецтва Артем Копайгоренко, який написав ікону “Богородиця Ченстоховська”. За словами Яна Бураса, Артем – людина небагатослівна, проте ікони пише дуже швидко, вкладаючи у них усю свою душу.

_DSC0133

_DSC0085

Усіх гостей музей зацікавила та викликала палкі обговорення робота Володимира Когута “Пробачаю і вам”, де зображено актуальну картину сьогодення – війну на Близькому Сході.

_DSC0086

Крім того, важливими гостями у Любомльському музеї були організатори пленеру у Замлинні, які приїхали до Любомля з Луцька разом із своїми друзями з Варшави та Парижа.

Володимир Марчук, голова Волинської організації Національної спілки художників України, мовив декілька слів про виставку та пленер загалом. На його думку, Любомльщина – це територія об’єднання двох народів, двох держав, які тісно співпрацюють скрізь, і навіть у художньому мистецтві.

“Це друга виставка цих робіт – перша була у Замлинні після закінчення пленеру. На мою думку, результат кожного пленеру різний, і кожен має свою атмосферу. Цьогорічний пленер порадував тим, що ми відкрили нові таланти, оскільки половина учасників – новачки”, – розповів Володимир Марчук.

_DSC0158Консул Генерального консульства РП у Луцьку Кшиштоф Савіцкі зазначив, що цьогорічна післяпленерна виставка є чи не найкращою за всі роки, що його особисто дуже радує.

“Я думаю, що у цьому році художники та іконописці зробили чудові роботи”, – поділився враженнями Кшиштоф Савіцкі.

_DSC0082

Вчитель історії у школі села Штунь Катерина Оніщук розповіла про те, що Любомльщина – це земля, обрана Богом, щоб писати ікони.

“Любомльська земля – благословенна Богом. Усі ікони, написані чи у Штуні, чи у Замлинні, – наповнені Божим милосердям. Цікаво, у Штунському храмі є ікони й православні, й католицькі. Це поєднання актуальне для нас та наших друзів-сусідів. Вважаю, що митці, які пишуть ікони, поціловані Богом”, – зазначила Катерина Оніщук.

_DSC0176_DSC0094     _DSC0091_DSC0103_DSC0108_DSC0106  _DSC0039

Нагадаємо, виставка діятиме до 20-го серпня, тому кожен може відвідати музей та поглянути на твори іконопису та сакрального мистецтва майстрів Польщі та України.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*