У Любомльському краєзнавчому музеї вшанували подвиг Героїв Крут (ФОТО)

29.01.2018 / Новини

29-го січня у Любомльському краєзнавчому музеї відбувся патріотичний захід під назвою «Подвиг Крутянців – місія задля української нації».

Учнівській молоді Любомля розповіли про історичні факти та показали відео, що стосуються трагічних подій під Крутами. Окрім учнів-дев’ятикласників із учителем, до музейного залу новітньої історії України завітали журналісти місцевих ЗМІ, працівники бібліотеки, небайдужа громадськість.

Про це у Facebook-спільноті пише Юлія Хвас.

Директор музею Юрій Фініковський розповів присутнім про деталі перебігу подій сторічної давнини, наголосив, що вивченню та поширенню знань про Крутянську битву нині в Україні приділяється велика увага та зазначив, які повчальні уроки прожита боротьба за свободу і незалежність приносить сьогоденню.

Опісля були продемонстровані відеозаписи пісень: «До раю рабів не пускають» в авторському виконанні кобзаря Володимира Горбатюка та «Реконструкція Крут» відомого сучасного барда Олександра Смика. А також – невеличкий документальний фільм «Пам’ятай про Крути», що дозволило школярам пізнати ще більше інформації про бій юних і відважних українців із більшовицькими військами у січні 1918 року.

«Змістовним доповненням до поданого матеріалу стало міркування американського історика українського походження Любомира Винара, опубліковані у збірнику «Крути» (2008), які, як ведуча, озвучувала на заході автор цього допису.

Ось слова Любомира Винара:

«Під Крутами загинуло 300 українських юнаків в обороні проголошеної 22 січня 1918 року самостійності Української держави. В радості відновленої суверенності прийшла до Києва тривожна звістка, що з півночі наступає московська армія Муравйова. Першими вирушили юнаки в складі Студентського куреня і загородили ворожій навалі шлях до золотоверхої столиці…Діждались… Диким буруном вдарила ворожа навала, запінилась і стала – мабуть, здивувалась: невже горстка молодих відчайдухів і хоче ставити їм опір, – їм, шеститисячній, модерно озброєній і вишколеній армії? А, може, це божевільні, лицарі абсурду, що йдуть на явну смерть? Та це лише хвилина застанови, подиву, а може і злості, що не мають таких… І вони рушили, щоб задавити тих зухвалих сміливців, які посміли стати їм на дорозі. На полі загримів бій, – бій, яких тільки декілька нараховує історія.Вони бились гордо – були певні себе і свого посланництва. Знали – пощади не буде, тут кінець їхнього фізичного існування. Але у них не було ні риски сумніву. Віддавали своє життя, щоб воскресити Її. Упали, щоб із своєї крові зродити нових месників» – йдеться у дописі.

Уривки спогадів учасника легендарних боїв, політичного та військового діяча Івана Шарого, який одним із перших описав пережиту трагедію української нації, зачитала студентка філологічного факультету СНУ ім. Лесі Українки Тетяна Мартинюк.

А бібліотекар Любомльської бібліотеки для дорослих Світлана Семерей ознайомила слухачів із літературою нашої книгозбірні, у якій висвітлено тематику Крутянських подій.

На завершення учасники заходу переглянули трейлер художнього фільму про героїчні бої під Крутами, який був знятий за реальною історією, справжньою трагедією і, водночас, перемогою творчого духу.

Бо істиною є те, що Крути стали своєрідним незгасним символом для усіх борців за волю України.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*