У Любомлі за 3 місяці лише раз скористалися процедурою електронних закупівель ProZorro

11.11.2016 / Новини

Із 1 серпня в Україні для бюджетних установ стало обов’язковим використовувати майданчик для електронних закупівель ProZorro.

Систему створили для того, аби будь-хто міг бачити, як відбувається витрачання бюджетних коштів, та аби цими коштами розпоряджалися максимально ефективно.

Ініціаторами створення майданчика стали люди з середовища Майдану.

Про це повідомляє Інформаційне агентство Волинські новини з посиланям на матеріал щотижневика Волинські Новини №41.

Оскільки держзакупівлі довгий час вважалися однією з найбільш корумпованих сфер економіки України, не дивно, що систему дискредитовували та критикували. Одначе статистика не обманює: за три місяці лише у Волинській області вдалося зекономити понад 17 мільйонів гривень. У масштабах держави ця сума набуває мільярдних величин.

Запровадження такої системи можна оцінювати як одну зі складових завдань України в рамках наближення до європейських стандартів. Угода про Асоціацію України та Євросоюзу містить конкретні вимоги, що стосуються державних закупівель. Вони полягають у тому, щоб адаптувати вітчизняне законодавство до загальних принципів законодавства ЄС. Перехідний період включатиме вісім років. І як наслідок, закупівлі товарів та послуг, дорожчі ніж 0,13-0,4 мільйона євро для робіт, проходитимуть за європейськими процедурами. Українські та європейські компанії отримають повний взаємний доступ до ринку держзакупівель. Якщо говорити про ЄС, то щороку понад 250 тисяч держорганів країн проводять закупівлю, що дорівнює 14% їхнього ВПП. Тож такі можливості розвинуть конкуренцію та водночас рівний доступ для всіх учасників ринку.

У 2015 році відповідно до Стратегії реформування системи державних закупівель («дорожньої карти») було ухвалено закон «Про публічні закупівлі», який увів систему електронних закупівель та оскарження. Надалі заплановано переведення всіх закупівель в електронний формат, навчання замовників, гармонізацію законодавства з нормами ЄС, централізацію тендерних процедур. Кінцевий термін реалізації державної стратегії у цьому напрямку – 2022 рік. Одна з найважливіших змін – закупівлі відбуватимуться за тендерними процедурами з обов’язковими публікаціями результатів.

ЯК ПРАЦЮЄ?

Система ProZorro акумулює всю інформацію щодо закупівель. Якщо сума закупівлі перевищує 50 тисяч гривень на рік, то замовник зобов’язаний проводити її через систему або публікувати звіт. А якщо йдеться про закупівлю, що перевищує мінімальний поріг у 1,5 мільйона гривень для послуг та 1,2 мільйона гривень для товарів, то обов’язково проводять тендерну процедуру. При цім у системі ProZorro це відбувається у вигляді аукціону, де кожен учасник заявляє власну ціну. Більше того, Міністерство економічного розвитку і торгівлі наполегливо радить використовувати ProZorro навіть на закупівлях вартістю від 5 тисяч гривень, оскільки на таких невеликих тендерах теж можна зекономити. Для бізнесу торги дають можливість отримати частку від ринку, а державі – економію.

Як упроваджують реформу та як користуються системою, спробували проаналізувати і ми, піднявши знайому та наболілу кожному тему: ремонт дорожнього покриття й тротуарів. Тож із якими виконавцями робіт міські ради волинських міст чи їх виконавчі структури укладали договори і чи було це прозоро, ми спробували дослідити. Аналізували період із серпня до жовтня за допомогою модуля аналітики bi.prozorro.org.

У Любомлі впродовж зазначеного терміну ми знайшли лише один тендер. Попри те, що процедура допорогова, він був конкурентний. Аукціон оголосили у серпні і стосувався він капітального ремонту вулиці Української Армії на ділянці від вулиці Незалежності до вулиці Самохіна.

Перший раз тендер відмінили, оскільки змінилася сума очікуваної вартості закупівлі – вона стала меншою. Удруге претендентів було два: «Луцькавтодор-Сервіс» та ПАТ «Ковельське ШБУ-63». Виграли ковельчани. Розмір угоди – понад 1,1 млн грн за початкової виставленої ціни 1,3 млн грн. Тобто бюджет громади зміг зекономити завдяки проведенню конкурсу близько 200 тис. грн. Цікаво, що в процесі торгів між конкурентами виник спір, адже спочатку визнали переможцем луцьке підприємство, утім, зваживши на місце розташування, перевагу віддали ковельському.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*