У Любомлі сусіди судяться через «незаконно» збудований гараж

28.03.2016 / Новини, Статті

У Любомлі упродовж трьох років тягнеться справа про незаконне будівництво гаража з порушенням протипожежних вимог.

61-річний місцевий житель Іван Веремчук наполягає на знесенні гаража Миколи Горніча, оскільки відстань між гаражем Горніча та житловим будинком Веремчука складає лише 5 метрів.

Веремчук стверджує, що усі документи на будівництво Горніч отримав завдяки своїй посаді.
Хоча останній працює у Любомльськоої районної електростанції рядовим електриком.

Виявилось, що Миколі Горнічу у 2013 році дозволив будувати гараж тогочасний заступник архітектора Микола Оніщук, зараз – заступник міського голови.

“З цим питанням я звернувся у Любомльську міську раду, коли ще мером був Анатолій Гірикович. Мер разом із заступниками приїжджав та впевнено сказав сусіду, що будівництво незаконне. На сусіда було складено адміністративне правопорушення, за що він заплавтив штраф у розмірі 300 гривень, але будівництво продовжив”, – коментує Іван Веремчук.

Але на цьому Веремчук не зупинився. Він також звертався в обласне управління ахітектури, де йому відповіли, що це компетенція органу місцевого самоврядування. Неодноразово писав заяви-звернення до пожежної служби, яка підтвердила незаконне будівництво гаража і порадила звернутись до архітектурно-будівельної інспекції Любомльського району. Там йому нічим не допомогли, а лише вказали на вихід.

“Почувши від головного архітектора, що “там немає мого прізвища” (Дмитро Тєнін – авт.), у мене й руки опустились. Але я надалі хочу, щоб сусід зніс гараж, до того ж, він дерев’яний, а легко може зайнятись та згоріти. Сусід зберігає там дрова, пальне та авто”, – додає Іван Веремчук.

Він стверджує, що буде й надалі звертатись до інших інстанцій, аби лише вберегти себе та свою сім’ю від непередбачених обставин.

SAM_0146 SAM_0147

Для того, щоб розібратись у цій непростій ситуації, журналісти «Кордону» звернулись за коментарем до юриста Валентини Бредіхіної.

«Примусити знести побудовану будівлю на приватній земельній ділянці ніхто та ніяка інстанція. На жаль, у законодавстві України є чимало прогалин, які не дозволяють вирішити схожі конфліктні ситуації мирним шляхом. Тому закон, насамперед, на боці захисту приватної власності. Якщо будівництво цієї будівлі було таким, яке відповідає правомірним вимогам, то сенсу судитись з цим не буде, оскільки відсутній склад будь-якого правопорушення», – коментує юрист.

Отже, закон на боці того самого «порушника закону» Миколи Горніча. Він має право будувати на своїй приватній ділянці все, що забажає. Головне – аби уся документація була оформлена юридично правильно.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*