У Любомлі обговорювали питання передачі повноважень об’єднаним громадам

15.12.2017 / Новини

Про передачу повноважень об’єднаним територіальним громадам у галузях освіти, культури, медицини, соціального захисту та організацію роботи на місцях так, аби вона дійсно була ефективною і злагодженою, говорили на нараді під головуванням першого заступника голови районної державної адміністрації Олександра Герасимчука.

Децентралізація є одним із пріоритетів реформування у нашій державі. Альтернативи реформуванню немає. 2017 рік добігає свого завершення, вже потрібно формулювати бюджет на новий, 2018 рік. Тому , всім нам необхідно чітко вирішити, які повноваження залишаються в громадах, а які тимчасово делегуються райдержадміністрації,- наголосив перший заступник голови райдержадміністрації Олександр Герасимчук.

Далі учасники проаналізували стан справ по кожній окремій галузі та напрацювали рекомендації управління закладами гуманітарної сфери, передачі повноважень від районних підрозділів до громад та їх перерозподіл, а також фінансове забезпечення мережі соціальних закладів, – інформує сайт райдержадміністрації.

Щоб люди надалі змогли без перешкод та затримок отримувати соціальні допомоги та пільги було вирішено, що повноваження у сфері соціального захисту населення об’єднані територіальні громади до прийняття відповідних законодавчих актів на перехідному етапі делегують управлінню соціального захисту населення райдержадміністрації.

Зважаючи на тривалий процес передачі повноважень управління освітянською галуззю, начальник відділу освіти райдержадміністрації Анастасія Савош запропонувала передавати повноваження на місця поступово, делегувавши повноваження відділу освіти до 1 вересня 2018 року.

А до того часу потрібно здійснити передачу всіх навчальних закладів з комунальної власності районної ради до власності об’єднаних територіальних громад ухваливши на сесіях місцевих рад відповідні рішення.

Крім того, під час наради обговорено і питання функціонування первинної ланки медицини.

Про створення ефективної інфраструктури надання медичної допомоги в громадах та функції з обслуговування населення доповіла головний лікар КЗ «Центру первинної медико-санітарної допомоги» Тетяна Васенько.

При обговоренні цих питань доручено головному лікар КЗ «Центру первинної медико-санітарної допомоги» Тетяні Васенько подати пропозиції щодо створення робочої групи щодо утворення муніципального центру первинної медико-санітарної допомоги,а директору територіального центру соціального обслуговування Миколі Жучику про функціонування Гущанського стаціонарного відділення територіального центру соціальної допомоги.

Окрім того,з головами новоутворених об’єднаних територіальних громад в районі погоджено співфінансування районних програм з питань зайнятості населення,призову на строкову військову службу, підтримки малого та середнього підприємництва, надання соціальних послуг окремим категоріям громадян, та підтримки діяльності районних громадських організацій.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*