У Любомлі припинили торгівлю на тротуарі: чи надовго?

17.10.2019 / Новини

Минулої суботи, 12 жовтня, та четверга, 17 жовтня, багато хто з жителів та гостей міста став свідком дещо незвичної «картинки»: у базарний день тротуар вздовж перехрестя біля ринку був вільним — всі, хто раніше торгував тут, перебралися  на спеціально відведені місця.

Кому по четвергах або суботах доводилося бувати у Любомлі в районі перехрестя, з якого починаються вулиці Дружби, Володимирська, Брестська і Незалежності, без сумніву, не раз були свідками, м’яко кажучи неоднозначного видовища, коли у години роботи міського ринку люди розкладалися зі своїм крамом, а це переважно сільськогосподарська продукція чи дари лісу, по обидва боки тротуару, що при вході до ринку, і торгували просто із землі.

Зрозуміло, що у такий «бізнес» вони подалися не від хорошого життя — заробітки, зокрема, пенсії у нас мізерні, а виживати треба.

З іншого боку, це суперечить не тільки правилам торгівлі і благоустрою, а й санітарним нормам, адже зовсім поруч розташоване пожвавлене перехрестя, через яке проїжджає велика кількість автомобілів, й дим з їхніх вихлопних труб, а у суху погоду — ще й пил «благополучно» осідають на продукції, якою торгують люди. Додамо також, що скупчення людей утруднювало рух тротуаром.

Так тривало роками. У місті проходили вибори, закінчувалися каденції одних мерів, в інших — починалися, а проблема з ринком нікуди не зникала. Було б несправедливим сказати, що міська влада не намагалася її вирішити, втім, безрезультатно. Останнім часом, у цій темі, схоже, намітився прогрес.

«Відколи очолив підприємство, одне із завдань, яке поставив перед собою, стосувалося впорядкування торгівлі,— каже директор ТОВ «Любомль ринок» Микола Троць. — Погодьтеся, не повинно бути так, щоб продукцію продавали просто із землі. Разом з тим було зрозуміло, що штрафами  чи силовими методами проблемі не зарадиш, відтак, вирішили обрати інший шлях.

За кошти підприємства було облаштовано додаткові торгові місця, частину з них — під накриттям. Тепер кожен, хто бажає реалізувати свою продукцію, може працювати у нормальних умовах: зі столами, лавками. При цьому плату за місце вирішили зробити суто символічною: 15 гривень за день торгівлі».

Отож, минулої суботи, 12 жовтня багато хто з жителів та гостей міста став свідком дещо незвичної «картинки»: у базарний день тротуар біля згаданого вище перехрестя був вільним — всі, хто раніше торгував тут, перебралися  на спеціально відведені місця.

Так само вільно було тут і у четвер, 17 жовтня. Виходить, можемо, якщо захочемо, вирішити проблему? Сподіватимемося, що люди таки зможуть порівняти торгівлю у належних умовах з торгівлею на тротуарі і таки погодяться, що перший варіант — кращий.

«На перших порах, як бачимо,  проблема вирішена — каже Микола Троць. — Але думаю, до цієї теми активно мають долучитися міська влада і правоохоронці, адже де гарантія, що через кілька базарних днів люди знову не будуть розміщуватися на тротуарі?

Зі свого боку ми й надалі плануємо покращувати умови торгівлі у виділеному для цього місці. Разом з тим має місце ще одна проблема: до торгового майданчика немає можливості доїхати автотранспортом, тому хотілося б розуміння  з боку підприємців, які мають в оренді земельні ділянки навколо майданчика».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*