У Любомлі можливі перебої з водопостачанням: одна з причин – обміління Світязя

10.08.2019 / Новини

У міськраді однією з причин пониження водного горизонту на Любомльщині та у райцентрі, зокрема  — називають суттєве обміління Світязя.

Про це йдеться у газеті «Наше життя» за 9 серпня у матеріалі прес-служби міськради.

«На жаль, вкотре змушені повернутися до даної теми, — йдеться у повідомленні. — Це не тому, що питання не вирішувалося, а перш за все по причині суттєвих кліматичних змін, пониження водного горизонту, розбудови міста та усіх пов’язаних із цим процесів».

Одним із  промовистих факторів є суттєве обміління озера Світязь. Як зазначено у висновку науковців на цю тему, розміщеному на офіційному сайті Шацького національного природного парку (www.shpark.com.ua), наукові дослідження виконані  Інститутом водних проблем і меліорації НААН підтверджують погіршення стану водних екосистем через прогресуючі процеси зменшення річкового стоку та водозабезпеченості територій.

Поряд з тим, починаючи з 2010-2011 рр. відзначається незначне зменшення рівня води в озера Світязь, особливо мінімального, що не можна пояснити лише змінами кліматичних умов. Очевидно, що має місце і техногенний вплив на гідрологічний режим озера. Також, у висновку зазначається, що на сьогодні день спостерігається зниження рівнів води ґрунтового і напірного горизонтів та, відповідно, і зниження рівня  води в усіх поверхневих водотоках регіону, в тому числі о. Світязь.

«На превеликий, жаль усі ці процеси тісно пов’язані між собою і тому це безпосередньо стосується і нашого міста, оскільки Любомльський район межує із Шацьким», — коментують у міськраді.

Ще у 2016 році, з метою запобігання перебоїв у забезпеченні мешканців Любомля водою, міська рада  замовила та розробила проектно-кошторисну документацію на реконструкцію центрального водозабору, який розташований по вул. Брестській, 57. Відповідно до проекту була влаштована  розвідувально-експлуатаційна свердловина, завдяки якій вдалося отримувати  близько 7 м куб/год. води для потреб населення.

«Прикро, що не вдалося досягти результату передбаченого проектом (25 м куб/год.), але були зроблені кроки для запобігання проблем водозабезпечення жителів Любомля, який активно розбудовується, відповідно і збільшуються потреби у воді.

Всі ми знаємо також і про проблему із індивідуальними свердловинами у приватному секторі, які буряться без дотримання санітарних та інших норм. Для стабілізації водопостачання міста у посушливі періоди року необхідна ще як мінімум одна свердловина на центральному водозаборі із можливістю видобутку води близько 25 м куб/год.

Гарантії на таку кількість води ні проектні, ні будівельні організації при нинішньому положенні речей не дають, а буріння свердловини навмання дуже затратне (близько 1 млн. грн.), і може бути безрезультатним, а може навіть і зашкодити. Вирішення проблеми — довготривалий та фінансово затратний процес, тому жителі міста повинні знати та бути готовими до можливих перебоїв із водопостачанням», — йдеться у повідомленні.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*