У Любомлі говорили про строкову військову службу: хто підлягає призову

11.06.2020 / Новини

У четвер, 11 червня в Любомльській райдержадміністрації відбувся брифінг з питань проведення весняного призову, строки якого через пандемію COVID-19 цьогоріч змістилися: нині віг розпочався у травні і триватиме до кінця липня.

За словами військового комісара Василя Дмитрука, як і в попередні роки, призову на строкову військову службу підлягають громадян України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку.

«Розподіл та призначення призовників здійснюється пропорційно із урахуванням потреби і наявності призовних ресурсів, як для Збройних Сил України так і для інших військових формувань. Призвані військовослужбовці строкової військової служби до участі в ООС не залучаються», — наголосив Василь Дмитрук і додав, що план на цьогорічний весняну призовну кампанію  — 30 призовників.

Детальніше про особливості призовної кампанії розповів його заступник Ігор Почтивий, який, насамперед зазначив, що при відборі на строкову службу, у першу чергу звертатиметься увага на морально-ділові якості призовників.

Також він нагадав, що призовники для проходження призовної комісії, зобов’язані прибути в пункт і у строк, зазначені в повістці. Якщо ж вона не надходила, їм слід з’явитися до призовної дільниці в десятиденний строк з дня початку відповідного чергового призову (нині — з 1 травня 2020 року).

Керівники підприємств, установ, організацій і навчальних закладів незалежно від підпорядкування та форм власності на вимогу військових комісаріатів повинні забезпечити своєчасне прибуття громадян призовного віку до призовних дільниць.

«Разом з тим в цьому році призов проводиться з урахуванням обмежень, введених в України у зв’язку із пандемією COVID-19 та необхідності дотримання карантинних заходів», — зазначив Ігор Почтивий.

Окрім того, він нагадав, що за порушення правил військового обліку, неявку за викликом до військового комісаріату без поважних причин, умисне зіпсуття або недбале зберігання посвідчень про приписку, яке спричинило їх втрату, несвоєчасне подання обліковому органу відомостей про зміну місця проживання, навчання, освіти, місця роботи і посади призовники притягуються до адмінівідповідальності — йдеться про штраф у розмірі 85-119 грн. (повторне порушення протягом року —  170-255 грн.).

До слова, законодавця пропонують суттєво збільшити ці суми, що мінімальний розмір штрафу сягав 510 гривень. Додамо й те, що у разі неявки призовника без поважних причин у строки встановлені військовим комісаріатом та вказані у повістці, до обласного збірного пункту для відправлення у військову частину згідно ст. 335 Кримінального кодексу України карається обмеженням волі на строк до трьох років.

У ході роботи йшлося також про співфінансування органами місцевого самоврядування роботи медичних призовних комісій, забезпечення доставки призовників до військкомату у день відправки у ЗСУ, інші організаційні питання.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*