У Карпатах тримається під два метри снігу: туристів просять не поспішати з походами

03.01.2022 / Новини

Українські Карпати засипало снігом, місцями висота снігового покриву сягає 178 сантиметрів. Спеціалісти радять уникати походів у гори через загрозу лавин.

Про це УНН повідомляє з посиланням на дані відділу гідрологічних прогнозів Українського гідрометцентру.

На ранок 3 січня на сніголавинній станції Пожежевська у підніжжі гори Пежижевська, що біля найвищої вершини Карпат Говерли, тримається 0,2 градуса, лежить сніг, але не свіжий. Висота снігового покриву становить 49-150 см, що менше, ніж кілька днів тому.

У районі станції Плай на полонині Боржава на Закарпатті намело 37-66 см, тут 0,4°. Снігу тут також поменшало.

А на сніголавинному посту Драгобрат на Закарпатті температура повітря 0,6°. Висота снігового покриву тут сягає 178 см, також поменшало за кілька днів.

На горі Піп Іван Чорногірський – одній з найвищих вершин українських Карпат на межі Івано-Франківської та Закарпатської областей – також сніжно, видимість обмежена до 30 м, температура повітря −5°, повідомили на місцевому рятувальному посту.

Значна сніголавинна небезпека (3-й рівень), у зв’язку з відлигою, очікується 3-4 січня на високогір’ї Закарпатської області, у горах Івано-Франківської області. «Можливе сходження лавин при низьких додаткових навантаженнях, окремих природних середніх та великих лавин. Наполегливо радимо утриматись від походів на високогір’я», – зазначили спеціалісти.

Помірна сніголавинна небезпека (2-й рівень), у зв’язку з дощами та сніготаненням, очікується 3-4 січня – у горах Чернівецької області, 3-5 січня – у середньогiр’ї Львівської області.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*