У Кабміні розробили план боротьби з нелегальним алкоголем

26.01.2020 / Новини

В Уряді розробили проект “Електронна акцизна марка”, завдяки якому планують побороти нелегальне виробництво алкоголю.

Про це повідомив Міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет на своїй сторінці у Facebook, передає УНН.

“Зараз в Україні до 50% алкоголю продається “в чорну”. Це велика проблема. З одного боку, це загроза здоров’ю українців. З іншого — колосальні збитки для бюджету (5-10 млрд грн на рік) та розсадник корупції”, – написав Дубілет.

За його словами, в уряді знайшли рішення, яке дозволить вирішити питання з нелегальним алкоголем.

“Ідея проста. Ми будемо наносити на звичайні акцизні марки штрих-код, який зчитується стандартними для магазинів пристроями. Інформацію про ці штрих-коди не потрібно буде передавати в окрему систему, а лише “пікати” у касовий чек, як звичайний товар”, – зазначив Дубілет.

Також, Дубілет наголосив, що ця система не вимагатиме від бізнесу нового обладнання. А державі не потрібно буде створювати окрему ІТ-систему, а буде достатньо правильно працювати з інформацією, яка передається в касові чеки.

“Таким чином, у нас досить швидко може запрацювати система, яка “активує” і “деактивує” акцизні марки”, – додав Дубілет.

Окрім того, Дубілет розповів, що це дозволить створити простий мобільний додаток (або чат-бот), яким податківці та громадяни зможуть сканувати акцизні марки і перевіряти їх достовірність. Втім, навіть без цього додатка система призведе до скорочення “чорного ринку”.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*