У двох районах Волині виявили томатного шкідника й оголосили карантин

26.08.2019 / Новини

У Володимир-Волинському районі фахівці державної установи «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія» під час обстежень виявили південноамериканську томатну міль. Шкідник пасльонових культур «прописався» на посадках картоплі площею 10 га. У Рожищенському районі на площі 24 га виявили західного кукурудзяного жука.

На відповідних територіях запровадили карантинний режим та затвердили заходи щодо локалізації та ліквідації шкідників, – пише ІА Волинські новини.

За словами директора установи Євгенії Лихач, томатну міль на полях Волині виявили вперше. Цей шкідник вражає рослини родини пасльонових: баклажани, картоплю, перець, тютюн та дикорослі пасльонові такі, як дурман, паслін, дереза. Але найбільше – помідори. У томатах вражає як стебло, так і листя, і сам плід. А от у картоплі їсть лише надземну частину, бульби лишаються неушкодженими і придатними для споживання.

«Томатну міль на картопляному полі виявили на феромонові пастки, – уточнює заступник начальника управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Світлана Рабчевська. – Ми оглянули сусідні поля навколо і візуально не виявили шкідника на помідорах і картоплі. Наступного року проведемо масове обстеження».

Світлана Рабчевська пояснює, що томатна міль – шкідник, який «проживає» у південних областях України. Однак він міг опинитися і в прикордонній Волині, через яку курсують фури із турецькими томатами. Нагадаємо, що під час фітосанітарного контролю у вантажі свіжих помідорів вагою 20 тонн, який надійшов із Туреччини, південноамериканську томатну міль (Tuta absoluta Meyr.) було виявлено наприкінці травня 2016 року. Того ж року шкідника виявили у вантажі фури, яка потрапила у ДТП на трасі Луцьк-Ягодин поблизу Рожища. Ймовірно, що крилата комаха могла знайти прихисток на полях Волині.

Зазначимо, що томатна міль ушкоджує і знищує томатну продукцію як у відкритому, так і в закритому ґрунті, чим завдає значного економічного збитку. Причому шкодить упродовж усього циклу вирощування томатів і може знищити практично весь урожай. При інвазіях площа томатів у розмірі 1 га може бути знищена впродовж двох тижнів.

Кукурудзяного жука виявили під час щорічних планових обстежень за допомогою феромонових пасток на території СПП «Вишеньки». Щоб уникнути розповсюдження шкідника, господарству порадили запровадити карантинний режим та провести ряд профілактичних заходів: сівозміну (на цій території не сіяти кукурудзу протягом 3-4 років), зябову оранку, інсектицидні обробки. Адже розповсюдження жука може призвести до втрат врожаю кукурудзи в межах 90-100%.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*