У Бресті обговорили шляхи розвитку Шацького району

11.10.2016 / Новини

Днями волинська делегація на чолі із директором Шацького національного парку Володимиром Захарком та головою Шацької райради Сергієм Карпуком повернулася із Бресту, де обговорили шляхи розвитку біосферного резервату «Західне Полісся».

Про це інформують “Відомості”.

Нагадаємо, що у 2012 році організація ЮНЕСКО в рамках Програми «Людина і біосфера» (The Man and the Biosphere Programme) схвалила створення транскордонного біосферного резервату «Західне Полісся», до складу якого увійшли території України (Шацький національний природний парк), Польщі (резерват «Західне Полісся») та Білорусі (резерват «Прибузьке Полісся»).

Щороку представники кожного резервату зустрічаються для обговорення та напрацювання векторів співпраці. Цьогоріч у Бресті відбулося четверте засідання Коородинаційної ради транскордонного біосферного резервату «Західне Полісся».

Як розповів директор Шацького національного природного парку Володимир Захарко, до міжнародного резервату з української сторони входить практично уся територія Шацького району – 73 тисячі квадратних кілометрів, з польської сторони – до 150 тис. квадратних кілометрів, білоруська територія – до 50 тисяч квадрокілометрів.

«Щоб керувати таким резерватом, раз на рік збирається Координаційна рада. Ми обговорюємо нагальні проблеми, які існують на польсько-білорусько-українських територіях. Зокрема, збереження розмаїття довкілля, зниження рівня грутнових вод, моніторинг цих процесів… Основною проблемою залишається фінансова. Але у нас є унікальна можливість залучення європейських інвестицій, зокрема з Програми східного партнерства, Програми добросусідства «Білорусь-Польща-Україна», – розповів Володимир Захарко.

Старший науковий співробітник відділу охорони природніх екосистем Інститут екології Карпат Національної академії наук України Павло Ященко пояснив, які переваги має статус резервату для розвитку територій.

«Головна перевага – першочергова можливість залучити грантові кошти чи фінанси з міжнародних проектів. ЮНЕСКО грошей не виділяє, їх можливо залучити тільки шляхом отримання грантів. Але якщо надходить проект із резервату, то його розглядають в першу чергу», – зауважив науковець.

Також Павло Ященко розповів про те, що у Бресті обговорювалося питання, що польсько-білорусько-український резерват робить спільно, а не на своїх окремих територіях. Приміром, мова велася про зонування резервату. Зі слів Павла Тихоновича, на українській території багато озер, тому цілком логічно, що це мала б бути рекреаційна зона.

«Також говорили про підготовку кадрів. Польською стороною було запропоновано навчання українських студентів, яким видавали б диплом польсько-українського зразка. У Бресті також підтримують подібну ініціативу – університет ім. Пушкіна готовий співпрацювати із Люблінським університетом», – наголосив він.

Директор Шацького національного парку Володимир Захарко додав, що головне питання на часі – розбудова спільної інфраструктури: створення екологічних, туристичних стежок, що включає у себе вирішення юридичних моментів, впровадження спрощеного перетину кордону для відвідувачів території резервату, його популяризація, а відтак Шацького національного парку та України в цілому.

Голова Шацької районної ради Сергій Карпук, який також перебував у складі української делегації, наголосив, що основна мета зустрічі представників трьох країн – пошук проблемних питань, які є спільними для України, Білорусії та Польщі та розробка стратегії дій задля їх вирішення.

«Зокрема, ми обговорили аспекти щодо відновлення, збереження та раціонального використання природніх ресурсів Шацького краю, Володавського повіту і Брестського району, – зауважив Сергій Карпук. – А екологічних проблем у нас багато: це і сортування, переробка та утилізація твердих побутових відходів, очищення питної води, будівництво каналізаційних мереж, покращення соціальної інфраструктури. Також ми висловили наше бачення щодо необхідності здійснення ряду заходів з метою підвищення туристичної привабливості нашого району».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*