У 2019 деякі пенсіонери залишаться без пенсій

15.01.2019 / Новини

Через кілька місяців в Україні перерахують пенсії. Причому надбавка може становити близько 16%. Правда, підвищення стосуватиметься не всіх, а деякі 60-річні зовсім залишаться без пенсії.

Перерахунок в березні буде проводитися за формулою, яку затвердили в 2017-му. Середню зарплату за три минулі роки помножать на співвідношення власної зарплати до середньої, на стаж в роках і на 1%, пише Obozrevatel.

Але справа в тому, що до нововведення у формулі фігурував інший відсоток – 1,35%. І щоб згладити зниження пенсій, в 2018-му їх призначали з урахуванням середньої зарплати за два, а не за три роки. Щороку заробітні плати зростають на 15-20%, тому чим більше період, тим нижча цифра.

Але в 2019-му, коли відбудеться перерахунок пенсій, будуть враховувати ту зарплатну базу, яка вже є у формулі. Внаслідок ті українці, які виходили на пенсію в 2018-му році і ті, хто отримав виплату раніше, будуть у нерівному становищі.

“Індексація буде проходити за формулою, прийнятою в жовтні 2017 року. Там деякі пенсії перевищували цю формулу. Тому у кого пенсія більша, ніж за формулою, навіть з індексацією, залишиться та величина пенсії, яку вони отримують сьогодні”, – пояснює експерт в сфері пенсійного забезпечення Галина Третьякова.

У березні її, згідно з підрахунками журналістів, підвищать приблизно на 16-17%. Для прикладу підрахуємо, як збільшать виплати українців, які до виходу на заслужений відпочинок заробляли середню зарплату і в два рази вище середньої.

Отже, після перерахунку в 2017-м, українець із середньою заробітною платою і 40 роками стажу отримує приблизно 1505 грн. У березні 2019 го, з урахуванням оновленого показника заробітної плати, цю пенсію можуть збільшити до 1761 грн (на 256 грн).

З такими ж умовами, але з зарплатою в два рази вище середньої, українець на сьогодні отримує пенсію в сумі 3011 грн. У березні 2019 го таку виплату можуть підвищити до 3523 грн (на 512 грн).

Кому не призначена пенсія: тим, хто досягли в 2019-му 60-річчя і не заробили 15 років стажу;

Хто вийде на пенсію в 63 роки: ті, хто досягли в 2019-му 60-річчя і мають від 16 до 26 років стажу.

Згідно з новими вимоги, в цьому році на заслужений відпочинок можуть вийти тільки ті українці, які мають 26 років стажу і більше. Немає стажу – немає пенсії. Таке правило, як пояснюють в Міністерстві соціальної політики, має стимулювати українців виходити з “тіні”, отримувати “білу” зарплату і платити податки.

Головний принцип – пенсію потрібно заробити. Правда, навіть якщо немає необхідного стажу, в старості держава зобов’язана забезпечувати всіх громадян хоча б мінімумом. Соціальна виплата для українців старше ніж 60 років обчислюється за формулою: прожитковий мінімум мінус фактичні доходи.

Зазначається, що закон передбачає три причини для тимчасового скасування пенсії або відмови в ній: якщо не виконали вимоги щодо стажу, якщо надали неправдиву інформацію, якщо не проживаєте за місцем реєстрації (живете на непідконтрольній території або тривалий час перебували за кордоном).

Українці на сьогодні на заслуженому відпочинку отримують не менше як 1497 грн. Цієї суми не вистачить навіть на споживчий кошик в перерахунку на актуальні ціни. Якщо розрахунковий розмір пенсії менший ніж зазначений (наприклад, українець офіційно заробляв мінімалку), пенсію підвищать до 1497 грн.

У 2019-му виплату підвищать двічі. У липні до 1564 грн, а в грудні – до 1638 грн. Згідно із законом, індексація має як мінімум покривати рівень інфляції. Хоча насправді прогнозний рівень інфляції, який закладають в бюджет, до кінця року часто не виправдовує себе і ціни зростають швидше.

До слова, головне нововведення 2019 року – запуск накопичувального рівня пенсійного забезпечення в черговий раз скасували. У законі сказано, що в Кабміні мали до 1 січня 2019-го розробити модель накопичувальних пенсій. Простіше кажучи, частину виплат із зарплати мали акумулювати на персональному рахунку. З цих коштів можна було отримувати другу пенсію при виході на заслужений відпочинок.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*