Церкві Різдва Богородиці у Хворостові – 125 років

17.03.2019 / Новини

Село Хворостів розміщене у верхів’ї річки Вижівка. В документах XVIст. воно не згадується, тому можемо припустити, що село постало в кінці XVI ст., або на початку XVII століття.

Про це повідомляється на Facebook-сторінці Любомльського краєзнавчого музею.

Коли побудована в селі перша церква також відомостей немає. З архівних документів відомо, що раніше при церкві зберігались два документи про надання церкві землі від колишнього гетьмана Запорозького і Любомльського старости Івана Виговського, і за 1669 рік  гетьмана Дмитра-Корибута Вишневецького, який також був Любомльським старостою.

Судячи з того, що Іван Виговський був Любомльським старостою з 1659 по 1664р.,можемо припустити, що церква була побудована в с. Хворостів в середині XVIIст.

До нині збереглись богослужбові книги з Хворостівської церкви з вкладними записами. Так, на Євангелії 1670 року, виданому у Львові записано, що цю книгу купив у 1674р. Олександр Антонович до храму Різдва Пресвятої Богородиці в с. Хворостів Любомльського повіту, за держави князя Дмитра (Вишневецького), гетьмана польного.

В “Апостолі” 1654 року записано, що книга “куплена Гаврилихою Волошин з с.Комарів у 1660р”. В Тріоді пісній, купленій у 1690 році Матвієм  Волощуком до храму с.Хворостів за держави пана Любомирського, конюшого коронного, Любомльського старости, церква також названа Різдво Богородицькою.
Відомий дослідник Волині О.Цинкаловський вважав, що церква була побудована в XVIст.

Різдво-Богородичний храм вцілів в роки І Світової війни.

В 1920-1930-х роках при церкві діяло братство. Збереглись в церкві дві ікони, подаровані братчиками, з дарчими написами. Серед них ікона Почаївської Божої Матері.

До 1939 року церква належала до Волинської єпархії Автокефальної православної церкви в Польщі.

У фондах Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського зберігається Острозька біблія 1581 р., яка раніше зберігалась в церкві с. Хворостів.

В 2001р. коло церкви побудований пам’ятник до 2000-ліття Різдва Христового, який освятив архієпископ Симеон.

Нині внутрішній вигляд храму в с.Хворостів є одним з найкращих в районі. Церква відноситься до Володимир-Волинської єпархії.

 

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*