Торік на Волині відновили 6074 га лісу

09.02.2019 / Новини

Минулоріч на Волині відновили 6074 га лісу.

Це на 323 га більше ніж у 2017, інформує прес-служба Волинського ОУЛМГ.

Такий показник – як досягнення, так і підтвердження факту, що збільшуються площі зрубів. Причина такої ситуації – масштабне всихання соснового лісу під дією шкідників.

Для лісівників ця проблема – не лише втрати у вартості деревини. Це залучення додаткових людських та матеріальних ресурсів.

Тому багато роботи ведеться у науковому плані для вивчення проблеми. Крім того, волинські ліси постійно моніторяться на виявлення об’єктів всихання.

Практика боротьби з поширенням шкідників шляхом прибирання хворого лісу – поширена в усьому світі. Іншого методу наука не пропонує досі. У дієвості санітарних заходів переконалися волинські лісівники.

Є перші позитивні результати моніторингу, які доводять зменшення вражених короїдом площ: станом на 1 серпня 2018 року масштаби всихаючого лісу займали 7584 га, а в кінці року вже – 7403 га.

Ще фактично місяць-півтора – і на Волині розпочнуться роботи з лісовідновлення. Цього року державними лісогосподарським підприємствами заплановано відновити 6760 га.

В тому числі – створення лісових культур на площі 2530 га. Проводитимуться традиційні акції для громадськості “Майбутнє лісу в твоїх руках”.

Державні лісогосподарські підприємства Волинського ОУЛМГ стовідсотково забезпечені садивним матеріалом. Для реалізації планів із лісовідновлення власними силами вирощено 20,5 млн шт. стандартного садивного матеріалу при запланованих 19,6 млн шт. сіянців головних лісоутворюючих та супутніх деревних і чагарникових порід.

Цього року волинські лісівники активно працювали не лише у напрямку лісовідновлення, чим забезпечили виконання всіх лісогосподарських завдань. Поставили собі ціль – запровадити моду на сучасний зелений ландшафт у селах та містах.

З ініціативи управління було проведено конкурс проектів дендропарків та скверів. Проекти надійшли з усіх районів Волині. Вже навесні розпочнуться роботи із підготовки ґрунту та посадки відповідних порід. Варто зазначити, що для потреб озеленення лісівниками вирощено 123 тис. штук саджанців декоративних порід.

У 2018 році на території держлісфонду посаджено плантацій новорічних ялинок на площі 34,8 га, а це – близько 200 тисяч молодих дерев. Ще на двох гектарах створено плантацій горіхоплідних.

Особливо результативно спрацювали у напрямку заготівлі лісового насіння. Протягом 2018 року заготовлено насіння лісових порід у кількості 136 тон при плані 41,5 тони. Виконання – 324%! Порівняно з минулим 2017 роком, це + 84 тони.

Значну частину насіння заготовлено на об’єктах лісонасінневої бази, а саме 69 тон, або 55% від загальної кількості та більше на 34 тони, ніж у 2017 році.

Загалом на заходи з лісовідновлення у 2018 році витрачено 38,3 млн грн – коштів, зароблених державними лісогосподарськими підприємствами, у 2017 році у лісовідновлення було вкладено 28,7 млн грн.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*