Топові кандидати в президенти уникають дебатів на Суспільному

20.03.2019 / Новини

Топові кандидати в президенти не підтвердили свою участь у дебатах на Суспільному телебаченні.

Про це у коментарі “Детектору медіа” сказала генеральна продюсера току-шоу “Зворотній відлік”, яке проводить дебати, Тетяна Кисельчук.

Топові кандидати не кажуть нам “ні”, але й не кажуть “так”. Тримають нас у режимі очікування”, – уточнила Кисельчук про першу трійку кандидатів, яка очолює президентські рейтинги.

За її словами, запрошення на ефір одержали 18 кандидатів на посаду президента України, які мають найбільші рейтинги за дослідженнями провідних соціологічних служб.

Суспільне отримало офіційні підтвердження участі від 13 кандидатів. Але навіть вони не гарантують участі кандидата в дебатах, пояснює Кисельчук.

“З топовими кандидатами та й узагалі з кандидатами – це велика проблема Явка кандидатів наразі не відома. Навіть якщо є офіційне підтвердження, ти не можеш бути певен, що кандидат прийде. Це найбільша проблема”, – нарікає генпродюсерка.

На її думку обов’язкові відвідини дебатів або публічних дискусії потрібно закріпити на законодавчому рівні.

Кисельчук зазначає, що українці (зокрема й кандидати в президенти) не звикли до формату дебатів, в Україні ще немає подібної культури:

“У нас треба прививати культуру дебатів, публічної політичної дискусії як виборцю, так і кандидату. А це довгий процес. Щоб люди почали розбиратися у тому, що важливо не ЯК кандидат говорить, а ЩО говорить”.

Участь у перших дебатах ток-шоу “Зворотній відлік” 18 березня взяли двоє кандидатів на пост президента: Олександр Мороз та Інна Богословська.

Ще один кандидат – Сергій Каплін, давши попередню згоду, за кілька годин до прем’єри відмовився приїхати на ефір. Замість нього в студії стояв манекен у футболці з написом “Сергій Каплін”.

За інформацією прес-служби каналу, прем’єра дебатів узяла показники телеперегляду, удвічі вищі за середні “UA: Першого” в лютому.

Формат дискусії – дебати з елементами шоу. Кандидати відповідають на запитання ведучих Мирослави Барчук (ведуча “Еспресо”) та Павла Казаріна (ведучий телеканалу ICTV), запрошених експертів та аудиторії.

Суспільне запровадило деякі новації у формат дебатів. Наприклад, у прямому ефірі експерти фактчекінгового проекту VoxCheck перевіряють заяви кандидатів на маніпуляцію, брехню та факти.

Гостями ток-шоу 20 березня мають бути кандидати Роман Безсмертний, Валентин Наливайченко та Геннадій Балашов.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*