ТОП-8 технік, що допоможуть знайти свій шлях у професії

18.06.2017 / Новини, Статті

Якщо ви часто ненавидите дзвінок будильника і прокидаєтеся з поганим настроєм, тоді час змінювати сферу діяльності.

Знаєте, як зрозуміти, чи своїм професійним шляхом ви йдете? Досить просто. Якщо вранці (не кожного ранку, звичайно) ви встаєте повними енергії та з бажанням щось зробити, ви на своєму шляху. Якщо ж часто ненавидите дзвінок будильника і прокидаєтеся з поганим настроєм, хоча лягаєте не пізно і в принципі висипаєтеся, тоді час змінювати сферу діяльності, – пише “Новое время”.

Наведу кілька найбільш ефективних технік пошуку своєї професійної орієнтації. Озброюйтеся папером і ручкою, і всі свої відповіді одразу ж записуйте. Це важливо для подальшого аналізу.

Техніка 1. Що ви добре вмієте робити

Уявіть, що ви на співбесіді. У вас цікавляться, що ви вмієте робити добре. Починайте відповідати одразу, без довгих роздумів – все, що приходить в голову. Перераховуйте і записуйте. Що ви дійсно вмієте, що легко виходить, за що вас хвалять оточуючі, які риси і результати вашої діяльності подобаються людям. І друге: чому ви можете бути корисні цьому роботодавцю, як прислужитися, догодити, допомогти, що поліпшити, посилити, привнести?

Такі питання покажуть і вашу мотиваційну спрямованість: інтровертивна або екстравертивна. У першому випадку людина черпає мотиви, натхнення і бажання з себе, зсередини себе. Вона ніби розкриває свій потенціал. У другому – із зовнішнього середовища, від запиту людей (найчастіше прямо не вираженого, але який можна відчути при певному рівні напрацювань такої рефлексії).

До інтровертивних відносяться спеціалізації, які не потребують інтенсивної щоденної комунікації з людьми і вгадування-задоволення їх потреб. Наприклад, програмісти, ювеліри, кухарі, водії, інженери, бухгалтери, аналітики даних, вузькоспеціалізовані фахівці в медицині (хірурги, стоматологи, гінекологи, наприклад), частково, люди мистецтва, занурені в свою творчість (симфонічні музиканти, художники), наукові співробітники, зайняті вузькопрофільними дослідженнями, багато спортсменів в точних, силових, витривалих і швидкісних видах спорту (стрільба, більша частина видів атлетики, всілякі гонки, плавання, фехтування, теніс і т. п.).

До екстравертивних – секретарі, офіс-менеджери, управлінці, менеджери з продажу, маркетологи, психологи, терапевти, педагоги, спортсмени в видовищних і командних видах спорту (футбол, хокей, баскетбол, художня гімнастика, танці і т.п.), режисери, актори, фінансисти, адміністратори і т. п.

Техніка 2. Улюблені ігри і заняття в дитинстві

Знаєте, чим відрізняється мотивована людина від тієї, яка не знає, чого хоче? Мотивована людина розуміє і відстоює своє право займатися улюбленою справою. Зазвичай це починається ще в дитинстві, років з 2-3.

Відповідайте собі на питання, чим ви любили займатися в дитинстві. Ще до того, як ваші батьки та вихователі почали пихати у вас установки і заборони, що “малюванням на хліб не заробиш” або “танці – це несерйозно”, “то добре, а це погано”, “щось зле, а це добре”, “що люди скажуть” і т. п. Напишіть три заняття, які вас реально захоплювали в дитинстві. Які ігри, речі, просто якесь проведення часу, нехай навіть дуже абсурдне, з вашої точки зору, вам подобалося.

Згадайте, що у вас помічали значущі для вас люди (батьки, вихователі, знайомі, друзі), які ваші риси, особливості, сильні сторони. Це невелика підказка, який ви і куди вам хочеться прагнути.

Техніка 3. Шукаємо закономірності: 10 улюблених занять

Тепер давайте складемо список з 10 ваших улюблених занять. Нехай деякі з них вам здаються банальними (читати детективи, дивитися серіали (питання – які?), їсти смачну їжу і валятися на дивані) – все одно пишіть. Коли список буде готовий, подивіться уважно на ці заняття. Бачите закономірності? Може бути, у вашому списку превалюють справи, пов’язані з допомогою людям? Або якісь спортивні заняття? Або справи, пов’язані зі спокійною відокремленої роботою? Зрозумійте, по яких групах можна розбити цей список. Він допоможе вам усвідомити, яким життям ви хотіли б жити.

Техніка 4. Надихаючі вас люди

Згадайте і випишіть всіх симпатичних вам людей. І не важливо з якої причини. Починайте з родичів, друзів, знайомих. Далі перейдіть до колег, керівництва. Далі до публічних особистостей. Просто напишіть їх імена. А потім біля кожного вкажіть ті риси характеру, досягнення, емоції, які вас вражають і приваблюють. У чому ви хочете бути схожими на них? Напишіть рід діяльності кожного, їх хобі та роботу. Потім спробуйте згрупувати цих людей. Подивіться на закономірності і критерії, за якими ви їх згрупували. Це і є значимі для вас характеристики.

Техніка 5. Ваше ідеальне оточення

Якщо у вас ніхто не вірить, повірити в себе стає ще складніше. Саме тому середовище, що породжує переможців, майже завжди складається з переможців. На жаль, середовище, в якому ми звикли рости, не сприяє вихованню геніїв.

Уявіть, що світ за ніч змінився під ваші запити. І на ранок він буде наповнений такими людьми, якими ви захочете. Якими будуть ці люди? Якими якостями вони володіють? Може, всі вони художньо-творчі, або, навпаки, це класні математики або здали спрямують на п’ять з плюсом? Може, вони все роблять швидко або, навпаки, ви б хотіли уповільнити їх? Що ви дізналися про себе і що вам потрібно, щоб повністю проявити себе серед них?

Техніка 6. Три життя

А тепер уявіть: у вас є три життя. І в кожному з них ви зможете стати тим, ким захочете. Як ви проживете ці три життя? Цю вправу, як і всі інші, ви можете підігнати під себе. Якщо це зробите за два життя, беріть два. Я вибрав три, щоб не розпорошуватися на віддалені порожні фантазії.

Отже, уявіть, що одне життя ви віддасте біології, друге – професійному спорту, в третьому станете педагогом, заведете велику сім’ю і багато дітей. Яке подобається більше? Тут важливо зрозуміти наступне: якщо вам потрібно вибрати лише одне життя, нехай навіть те, яке вам найбільше подобається, інших все одно буде не вистачати. Тому що вони – це ваша невід’ємна частина. Нам в голови утовкмачили: «Визначайся!». І це сумно.

У світі, звичайно, зустрічаються люди, народжені для єдиної мети, місії, але це рідкісне явище. Кожне з ваших життів містить щось, що ви дуже любите і в чому маєте потребу. І ви можете привнести це в свою єдине життя. І чим раніше, тим краще! Тим щасливіше будете вже зараз, навіть тільки почавши рух в бажану сторону.

Техніка 7. Мій ідеальний день попри велику кількість ресурсів

Зараз ви маєте довгу прогулянку по уяві. Знову візьміть ручку і листок, та поїхали. Отже, яким ви бачите свій ідеальний день?

Проживіть цей день в теперішньому часі і в усіх подробицях: де ви прокидаєтеся, який це будинок, хто лежить поруч з вами, що ви їсте на сніданок, який одяг ви одягаєте, що ви робите, якою роботою ви зайняті, вдома або в офісі?

Не обмежуйте свою фантазію. Описувати день, який би прожили, якщо б мали абсолютну свободу і необмежені ресурси (час, гроші, майно). Чим би ви займалися просто так, не заради грошей, пошани і поваги. А для себе, просто заради свого задоволення, просто тому, що цікаво.

Після того як список складений, поділіть всі ваші фантазії на три групи:

1. Що з цього вам необхідно як повітря.

2. Що необов’язково, але все одно дуже хотілося б робити.

3. Без чого можете обійтися.

Наше життя складається з життєвого досвіду, історій, ролей, відносин, емоцій, навичок. Щось з цього ми самі вибираємо. Щось з того, що ми називаємо своїм вибором, насправді, є компромісом або не нашим вибором, а нав’язаним ззовні. Щось взагалі випадковість. Щось з цього необхідне і дуже дороге. Але не все це – ви.

Техніка 8. Чим би ви займалися і через 20 років

Ця техніка випливає з попередньої. Відчуйте, як би ви хотіли жити через 20 років, чим займатися і чи так ви хотіли б проводити свій день. Який ви, чим живете, цікавитеся, з ким спілкуєтеся, від чого отримуєте задоволення? Чи готові ви через 20 років жити так само, як живете зараз? Якщо ні, то чому і як би хотіли? Що конкретно ви хочете змінити у своїй щоденній діяльності, щоб вам захотілося так продовжити жити ще років 20.

Зосередьтеся на собі. Знайдіть те, що любите. І почніть рухатися до свого призначення. Правильний шлях підкаже бажання. Лише почавши рух в ту чи іншу сторону, можна відчути прилив або відтік сил і бажань. Рухайтеся назустріч страхам (саме вони підказують напрямок розвитку, а їх подолання наповнює енергією) на вітрилах своїх бажань.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*