ТОП-6 традиційних страв на Великдень

02.04.2018 / Новини

День святкування Великодня було встановлено Першим Вселенським Собором в 325 році. Щороку Великдень припадає на різні числа.

У 2018 році православні християни відзначатимуть її 8 квітня. Головні символи цього свята – куліч, сирна паска і фарбовані яйця, – пише Сегодня.

На Великдень закінчується Великий піст і починається м’ясоїд, тому великодній стіл багатий різними м’ясними стравами: ковбасами, бужениною, холодцем.

Паска

Здобна і пишна паска, покрита білою глазур’ю, з цукатами, горіхами, родзинками – головне блюдо пасхальної трапези. Це не просто здобний кекс, який може спекти кожен. Паска, в першу чергу, – символ Воскресіння Христа; спогад про те, як Ісус Христос зібрався з апостолами після свого воскресіння – було прийнято, що на середнє місце за столом не сідали, а ставили туди частину хліба. Значення паски символізує перехід від Старого до Нового завіту. Кулічі прийнято пекти в Чистий четвер і у Велику Суботу.

Сирна паска

Особлива страва з сиру, яка за традицією готується тільки один раз в році – на свято Пасхи. Оригінальна форма паски – усічена піраміда, що символізує Гроб Господній.

Традиційно для її приготування використовувалася спеціальна розбірна дерев’яна форма – пасочниця, яка робилася з дощечок, на внутрішній стороні яких вирізають літери “ХВ”, що означають вітання “Христос Воскрес!”.

Крім того, на них також зображуються хрест, списи, палиці, пророслі зерна, паростки і квіти, які символізують страждання і воскресіння Ісуса Христа. Ці малюнки і напис потім друкуються на готовій пасці. Правда, в сучасному світі паски роблять різних форм, розмірів і з різними прикрасами.

Яйця

Яйце – один з головних символів Великодня. Його дарують всім гостям, подають жебракам, беруть з собою до церкви для освячення. Згідно з церковними правилами, фарбувати яйця потрібно в Чистий четвер або у Велику Суботу.

В наші дні великодні яйця фарбують як цибулевим лушпинням, буряковим соком і куркумою, так і промисловими барвниками. Яйця краще вибирати однакової форми і розміру, щоб вони нарядний вигляд мали на святковому столі.

Буженина

Крім пасок і крашанок, на Великдень прийнято готувати різноманітні м’ясні страви. Одна з найпопулярніших – це буженина зі свинини або телятини, запечена в духовці. Для приготування цієї страви підходить тільки безкісткове м’ясо високої якості, краще за все вирізка, окіст або лопатки. Запікати буженину потрібно досить довго – від 50 хвилин до 1,5 години, в залежності від її ваги. Мінімальний час в 50 хвилин підходить, якщо ви готуєте близько кілограма буженини.

Домашня ковбаса

Це ще одна традиційна страва Великодня. Для того щоб ковбаса була сухою, можна додавати вершки, а м’ясо купувати більш ласий. При виборі свинини досить спробувати сало цієї свині: якщо воно гарне і з тонкою шкіркою, з приємним ароматом і смаком, то і все м’ясо цієї свині теж буде хороше.

Кишки для домашньої ковбаси продають на ринках, вже очищені і готові до приготування. Їх потрібно замочувати в теплій воді за 20 хвилин до початку приготування.

Спеції для домашньої ковбаси краще брати свіжомелені. Вони не встигають вивітритися до приготування і надають ковбасі особливого аромату і післясмаку. Ковбаски проколюють не дарма: так вони вийдуть смачнішими і соковитішими.

Холодець

Без холодця не обходиться жодне пасхальне застілля. Зазвичай його роблять зі свинини, яловичини або курки.

Варять холодець дуже довго – від шести до дванадцяти годин. М’ясо заливається холодною водою з розрахунку 1 літр води на 1 кілограм м’яса, доводиться до кипіння і готується на слабкому вогні протягом 6-9 годин.

Приблизно за півтори години до закінчення варіння в бульйон додають овочі – цибулю, моркву, корінь петрушки, селеру. Пізніше овочі виймають і викидають. Подрібнене м’ясо розкладають за формами і заливають процідженим бульйоном. Після цього форми накривають кришками і виносять на холод на кілька годин.

Готову страву перевертають на плоске блюдо і нарізають на порційні шматочки. До холодця зазвичай подають гостру гірчицю, хрін, товчений часник зі сметаною, зелень.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*