Топ-10 речей, які потрібно зробити у відпустці

27.06.2018 / Новини

Червень самому розпалі, а разом з ним і сезон відпусток. І це значить, що багато хто з нас вже або радісно пакує валізи, або з захопленням планує довгоочікуваний відпочинок.

Але купа вільного часу, куплена путівка на сонячне узбережжя, квитки в далеку країну або підготовлений намет і спальний мішок – це ще не запорука успішного відпустки.

OBOZREVATEL Travel розповідає, що обов’язково потрібно зробити у відпустці, щоб вона залишила після себе тільки найкращі враження.

Це – перше і основне правило хорошого відпочинку. У відпустці працювати категорично не можна. І навіть якщо вам здається, що без вас на роботі зупиняться всі процеси і все відразу стане погано – повірте, вам тільки здається. А для того, щоб ваша відсутність не зруйнувала робочий процес, потрібно підготуватися – делегувати повноваження тим, хто тимчасово буде вас заміщати, розповісти про тонкощі і нюанси, підготувати “шпаргалки” або план дій в екстреному випадку. І не забудьте всіх попередити, що ви у відпустці.

Хороша підготовка дозволить уникнути безперервних дзвінків вам із запитаннями про те, як виконати ту чи іншу задачу. А якщо у вас зовсім вже не виходить забути про роботу – виділіть на неї 1 годину в день. Цього вистачить, щоб перевірити пошту, відповісти на термінові листи і переконатися, що все в порядку.

Провести день без телефона

І без інтернету. Так, це може бути складно, але в наш час безперервних потоків інформації з різних джерел цей день стане справжнім детоксом для розуму і психіки. А ще ви помітите, що нічого не станеться, якщо ви не відповісте на псевдотерміновий дзвінок або дізнаєтеся новини на наступний день. А якщо ви занадто сильно переживаєте, що з вами не раптом не зможуть зв’язатися – попередьте заздалегідь, що на дзвінки не будете відповідати, а за “старшого” на один день залиште когось із близьких.

Виспатися і побайдикувати

Це ще один важливий аспект хорошої відпустки. У робочі будні життя більшості з нас підлаштоване під графік, за яким на роботі потрібно бути в 8-10 годин ранку. А вихідні часто витрачаються на спроби вирішити всі побутові питання відразу. Тому довгий сон і байдикування – ідеальні заняття для перших днів відпустки. Тільки не зловживайте цим – навіть на відпочинку потрібно дотримуватися режиму дня. Інакше після повернення вас чекає важка адаптація до трудових буднів, яка може закінчитися поствідпускною депресією.

Гуляти до світанку

Незважаючи на те, що режиму дня все ж потрібно дотримуватися, разок-другий у відпустці можна і загуляти до ранку. Особливо, якщо ви перебуваєте в курортному або популярному у туристів місці. Розваг там маса. Або якщо це ніч пісень і задушевних розмов біля вогнища на природі. Світанки прекрасні, де б ви не знаходилися. І хоч один з них потрібно обов’язково побачити.

Об’їстися фруктами і ягодами

Звичайно, у відпустці багато з нас не дуже обмежує себе в їжі або напоях. І не треба (в рамках здорового глузду, звичайно). Але не з’їсти в цей час купу сезонних чи заморських фруктів або ягід – це помилка. Вони смачні, свіжі і дуже корисні для здоров’я. А ще вони відмінно підходять на спекотні дні, коли частенько хочеться з’їсти щось легке і соковите.

Засмагнути

Засмага – символ відпустки. Де б ви не знаходилися – на морі, в горах або в місті – отримати бронзовий відтінок шкіри можна всюди. А потім, після повернення, він не тільки буде допомагати вам виглядати більш відпочившим, але і нагадувати про те, як добре пройшла ваша відпустка. Але зловживати не варто – тривале перебування на сонці може бути небезпечним для шкіри, тому приймайте сонячні ванни обережно і не забувайте про сонцезахисні креми.

Навчитися чогось нового

Це може бути все, що завгодно – кілька уроків екстремального водіння, підводного плавання або фламенко, пара фраз іноземною мовою або незвичайна страва. А може ви захочете почати освоювати якийсь вид спорту. Або спробуєте нове заняття, яке в майбутньому може стати хобі. Всі варіанти гарні. Головне, що новий навик подарує вам купу вражень і емоцій, а процес може сподобатися вам настільки, що ви і далі будете розвиватися в обраній сфері.

Відвідати місця з віш-списку

У кожного з нас є список місць, де б ми дуже хотіли побувати, але ніяк руки не доходять. Або ноги. Виберіть хоча б одне і обов’язково відвідайте його під час відпочинку. Особливо це підійде тим, хто проводить відпустку вдома. Поблизу (або не дуже) напевно є багато місць, які колись здалися вам цікавими.

Багато спілкуватися з рідними та друзями

Напевно, кожна доросла людина через постійну зайнятість недостатньо спілкується зі своєю сім’єю. І якщо з партнером або дітьми ви зустрічаєтеся хоча б вечорами вдома або проводите вихідні, то батьки чи бабусі з дідусями часто залишаються поза увагою. Та й з друзями вдається бачитися не так часто, як хотілося б або як це було раніше. І відпустка – прекрасна пора відвідати рідних, вигадати цікаві спільні заняття з сім’єю і друзями.

Побути на самоті

Виділити час на те, щоб побути з собою наодинці, дуже важливо. Його ви можете присвятити заняттям, які цікавлять тільки вас, безцільним неспішним прогулянкам або перегляду улюбленого серіалу. Варіантів багато, головне – вибрати те, що хочеться зробити саме вам. А ще час наодинці з собою допомагає освіжити думки, розібратися в своїх бажаннях або просто почути себе.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*