Тести з іноземних мов не ділитимуть на рівні В1 та В2

15.11.2017 / Новини

У 2018 році при проведенні зовнішнього незалежного оцінювання з англійської, іспанської, німецької та французької мов передбачено використання предметних тестів, які міститимуть завдання двох рівнів складності: академічного та профільного, а не рівня В1 та рівня В2, як передбачалося раніше.

Відповідні зміни передбачені наказом Міністерства освіти і науки, що зараз перебуває на реєстрації у Міністерстві юстиції, – повідомляє Освіта.ua.

В Українському центрі оцінювання якості освіти відмову тестування за рівнями В1 та В2 пояснюють тим, що у процесі затвердження переліку конкурсних предметів для вступу на навчання до вишів запиту на різнорівневі тести не надходило.

“У 2015 році в Україні був досвід запровадження дворівневих тестів з української мови і літератури, математики. Однак лише кілька вишів у своїх Правилах прийому визначили необхідність подання сертифікатів поглибленого рівня. І цього року ситуація повторилася: у процесі затвердження Переліку конкурсних предметів для вступу на навчання від закладів вищої освіти запиту на різнорівневі тести не надходило. Крім того, окремі члени робочої групи з підготовки Умов прийому на 2018 рік відмітили, що впровадження різнорівневих тестів зумовлює нерівні умови для абітурієнтів, – наголошує директор УЦОЯО Вадим Карандій.

З його слів, є й інший аспект: Український центр оцінювання якості освіти не вимірює рівень володіння іноземною мовою, а оцінює рівень навчальних досягнень.

“Передусім, тест ЗНО – це інструмент, який має чітке завдання: проранжувати або вибудувати рейтинг абітурієнтів, які хочуть вступати до вищих навчальних закладів. Запит Міністерства освіти і науки України щодо визначення об’єктивної оцінки результатів вивчення іноземної мови на рівні стандарту (академічному) або профільному рівні, – дещо інше завдання, однак ми з ним упоралися”, – зазначає Карандій.

В Українському центрі оцінювання якості освіти повідомили, що зміст і складність завдань тестів відповідатиме Програмі зовнішнього незалежного оцінювання, що враховує специфіку вивчення іноземної мови на рівні стандарту та на профільному рівні.

Випускники 2018 року, які оберуть іноземну мову як предмет державної підсумкової атестації, отримають результат ДПА залежно від рівня, на якому вони цю мову вивчали.

Для тих учасників тестування, хто вивчав мову на профільному рівні, оцінкою за ДПА буде результат виконання всіх завдань тесту.

Для визначення оцінки ДПА випускників 2018 року, які вивчали іноземну мову на рівні стандарту або академічному рівні, не враховуватимуться завдання 33–38 із частини “Читання” і 39–48 з частини “Використання мови”, що вимагають глибших знань іноземної мови. Ці завдання враховуватимуться для визначення оцінки ДПА випускникам, які вивчали іноземну на профільному рівні.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*