Теревені. Документами Любомльради отоплювали приміщення райради та райдержадміністрації

Нині виникає чимало проблем із створенням так званих ОСББ – об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Адже дехто не розуміє усієї доцільності об’єднуватись, хтось висловлює відкриту недовіру та незадоволеність цій системі управління багатоквартирним житловим будинкам.

Проте більшість жителів будинків таки хочуть об’єднуватись, адже розуміють, окрім них ніхто не зробить ремонту будинку, не пофарбує огорожі, чи не полагодить даху. ОСББ – це так званий кінець “жекам”, “будинкоуправлінням”, які фактично нічого не робили для утримання й збереження житлового фонду.

До того ж, на будь-які прохання мешканців працівники “жеків” відповідали класичною фразою: нема коштів, не всі регулярно сплачують комунальні платежі. Через це й виникло чимало проблем у багатоповерхівках міст усієї України. У Любомлі 986 квартир (у 2-3-4-5-ти поверхових будинках), де бажано створити ОСББ.

Та навіть це не причина того, чому у Любомлі так мало ОСББ. Як виявилось, декілька років тому технічна документація міста, а саме інвентаризаційні паспорти на кожен багатоквартирний житловий будинок … згоріли.

Ще раніше технічна документація зберігалась у архіві Любомльської райдержадміністрації. Через деякий час, з невідомих причин, папери перенесли до котельні, а вже там кочегар поступово палив документи. Віримо, що він це робив ненавмисне. Якби смішно не виглядала ця ситуація, але документами Любомльради отоплювали приміщення районної ради та райдержадміністрації.

Зазначимо, що у загальній базі БТІ є примірник документів міських будівель, проте паперів міської ради немає. Депутатський корпус міської ради нещодавно затвердив Програму підтримки ОСББ, що передбачає виділення 50 тисяч гривень із міської бюджету на відновлення документації.

“Навіть якби й документи були, то довелось би витрачати кошти на оновлення усіх даних. Можливо, це не була б така сума, менша, але все ж, перероблювати її прийшлось би. Нині, там, де створили жителі будинків ОСББ, то постає суттєва проблема по передачі на баланс будинок. Основна причина цього – немає документів”, – зазначає заступник міського голови Любомля Микола Оніщук. – Так само не можемо використовувати коштів, поки не відведена земельна ділянка на капітальні видатки. А земельна ділянка відведена лише тоді, коли є технічна (містобудівна) документація”.

Окрім того, нині Любомльрада розробляє генеральний план міста, на якому будуть окреслені території – це пришвидшить відведення земельних ділянок.

Як-то кажуть: і сміх, і гріх.

1 Коментар Теревені. Документами Любомльради отоплювали приміщення райради та райдержадміністрації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*