Такий у нас державницький чин – зміцнювати державу, – керівник Шацького лісгоспу

При в’їзді до Шацька око привертає ошатний будиночок державного підприємства «Шацьке учбово-досвідне господарство».

Воно одне з найуспішніших, суттєво впливає на розвиток Шацька – курортної столиці Волині. Дає людям роботу, наповнює місцевий бюджет, забезпечує місцевих підприємців лісовим ресурсом, а жителів – дровами. А ще дбає про зелені легені краю.

Про це інформують у прес-службі Волинського обласного лісового і мисливського господарства.

То ж про роль учбово-досвідного лісогосподарства у житті селища говоримо з його директором Андрієм Самолюком.

 – Андрію Олексійовичу, як багато шачан звертається до Вас за допомогою?

– Багато. І не просто звертаються, а й знаходять її у нас. Це сотні жителів Шацька та поблизьких сіл. Комусь потрібен матеріал для будівництва будинку, хтось пропонує свою допомогу у створенні лісових культур. Опікуємось ми і ветеранами війн, сім’ями учасників АТО, малозабезпеченими, нашими пенсіонерами.

– Як Вам працюється з новоутвореною місцевою громадою?

– Її очолює Сергій Віннічук – лісівник за фахом, то ж із ним працюється легко, є повне порозуміння. Він добре обізнаний з проблемами лісогосподарювання, знає, чим живуть наші краяни, які мають потреби. Думаємо і про перспективний розвиток. Шацька селищна громада сьогодні співпрацює з Польщою і Білоруссю, має чимало європроектів, що спрямовані  на збереження довкілля, розвиток зеленого туризму, посилення ролі лісів. Інтереси лісівників і місцевої громади збігаються, їх легше вирішувати спільно, аніж поодинці. У цьому маємо повне порозуміння і намагаємось працювати в інтересах держави і місцевої громади.

– Помітив, що на під’їзді до Шацька з’явився надзвичайно мальовничий рекреаційний пункт. Для кого ви його збудували?

– Будували його з думкою про шачан. Але тепер бачимо, що його послугами користуються і численні гості нашого курортного краю, особливо влітку. А це вже тисячі відпочивальників з України й інших країн. До речі, цього літа ми фактично побудували таких чотири рекреаційні зони. Там є все для відпочинку дорослих і дітей.

– Шацьк називають лісовим серцем Волині, а дехто навіть говорить, що добрі традиції лісогосподарювання та лісівничої культури були започатковані саме у Шацькому учбово-досвідному господарстві його першим директором Валентином Сульком. Розкажіть, будь ласка, про своє лісопідприємство.

– Це одне з найстаріших лісогосподарств Волині. Разом із ним у 1964 р. постав і Шацький лісовий технікум. Тоді лісогосподарство попри господарські функції виконувало ще й роль навчально-виробничої бази для студентів технікуму. Через 20 років з нього виокремився Шацький державний національний природний парк, згодом – і лісовий коледж імені нашого першого директора Валентина Сулька відділився. Хоча студенти останнього за традицією так і проходять у нас виробничу практику. Звісно, такий надзвичайний досвід практичного і навчального лісівництва розійшовся не лише по нашій, а й сусідніх областях. Тут і зараз є чому повчитися.

– Чи мають шацькі лісівники якісь особливі секрети лісовідновлення? Власне, це основа основ вашої роботи.

– Цієї весни ми відновили 111,3 га лісоугідь. Частину провели за новими більш прогресивними технологіями. Зокрема, традиційним методом разом зі студентами лісоколеджу, громадськістю, депутатським корпусом та представниками місцевої влади створили 32 га нових культур, 79,3 га залишили під природне поновлення, з яких на 16,9 га провели підготовку ґрунту плугом та підсадку сіянців сосни. Цей метод добре прижився в нашій місцевості і є набагато економнішим з розрахунку на 1 га понесених витрат. Якщо 1 га посадки лісових культур коштує на сьогодні 4 500 грн, то сприяння природному поновленню з підсадкою – лише 2 700 грн.

З травня по жовтень цього року ДП «Шацьке УДЛГ» провело 386 га доглядів за лісовими культурами, з них 147 га проведено культиватором та 239 га – кущорізом. Витрати на догляд за лісовими культурами становлять 177,4 тис. грн. власних коштів.

А ще думаємо про власний насіннєвий матеріал, заготовили 4 000 кг шишок сосни звичайної, з яких отримали 40 кг насіння, 400 кг жолудя дуба черешчатого, а також 227 кг насіння інших лісоутворюючих порід.

– Чи знаходите порозуміння з місцевою громадою у питаннях охорони і захисту лісу?

– Не тільки знаходимо, а й відчуваємо її підтримку. Є розуміння важливості цього питання з боку і влади, і депутатського корпусу, і громадських активістів. Звісно, і самі охороною та захистом лісу займаємось професійно і предметно. Цілодобово патрулює лісові масиви оперативна мобільна група: її «Рено Дастер» обладнаний всім необхідним для виявлення і затримання лісопорушників. З початку року лісоохоронці виявили 12 самовільних рубок і змусили порушників повернути державі 20 200 грн, ще 13 400 грн сподіваються повернути через суд, до якого передано справи. До адміністративної відповідальності притягнуто 12 осіб за засмічення лісів, 31 особа – за порушення правил пожежної безпеки та 9 осіб за порушення правил полювання, якими в загальному було сплачено штрафи на суму 2 350 грн. Також було складено 10 протоколів на осіб, що порушили правила полювання і вилучено 2 одиниці мисливської зброї.

– Життя Шаччини у великій мірі залежить і від ефективного ведення фінансово-господарської діяльності. Як у Вас з плановими показниками?

– За 10 місяців від всіх видів рубок заготовили 23 385 метрів кубічних деревини. Із загального об’єму заготовленої деревини пущено на переробку (як давальницька сировина) 3 552 кубометри і виготовлено продукції переробки на суму 3 млн 823 тис. грн. Реалізовано продукції на суму 14 млн 355 тис. грн, що становить 130,6% до відповідного періоду минулого року.

За цей період сплачено податків і обов’язкових платежів на суму 2 млн 898 тис. грн, в тому числі: в державний бюджет – 1 млн 386 тис. грн, в місцевий бюджет – 897 тис. грн. Сплачено 615 тис. грн єдиного соціального внеску. Отримано чистого прибутку в сумі 210 тис. грн.

– На що витрачаєте зароблені кошти?

– Щонайперше, на розвиток виробничої сфери. На будівництво, придбання та капітальний ремонт основних засобів інвестували 714,1 тис. грн. Ще більше, 2,5 млн грн плануємо освоїти у наступному році зокрема, на придбання лісогосподарського та протипожежного інвентарю. Та основним завданням є добудова лісової дороги з щебеневим покриттям в Шацькому та Поліському лісництвах загальною протяжністю 7,8 км. Це дасть змогу розвантажити дороги між населеними пунктами Кропивники – Вілиця та Кропивники – Прип’ять, де місцеві жителі останнім часом явно незадоволені тим, що лісовозні автомобілі розбивають їм дорогу. Та й для підприємства це значна економія коштів, оскільки зменшується відстань вивозки деревини. Також дана дорога має і протипожежне значення, бо на її протяжності буде облаштовано пожежні водойми.

Всього на ведення лісового господарства, охорону і захист лісу за 10 місяців ц. р. ми направили 3 млн 928 тис. грн власних коштів. Відповідно до Лісового кодексу підприємством проведено сертифікацію лісів – приведення системи ведення лісового господарства до міжнародних стандартів. Це позитивно впливає на забезпечення екологічно орієнтовного та раціонального використання лісових ресурсів, розширення ринків збуту та розширення соціального значення лісового господарства.

– Знаю, що Ви маєте цілу низку цікавих проектів. На розвиток яких сфер вони будуть спрямовані?

– Будемо розвивати рекреацію, побічне користування, бджільництво, рибальство, а також хочемо впровадити власне невеличке мисливське господарство. На мій погляд, це суттєві наші резерви. Потрібно їх використовувати.

– Які з проблем хвилюють Вас найбільше?

– Це нашестя короїда. Про це вже знають представники районної влади, громадськості та журналісти. Ми провели для них виїзний семінар і показали, як всихають соснові насадження. Причиною такого лиха є пошкодження дерев вершинним короїдом. Це передусім зумовлено зміною клімату, а саме: аномальним спекотним минулорічним літом, м’якою зимою та малою кількістю опадів, що спричинило зниження рівня ґрунтових вод. У зв’язку з цим дерева ослаблюються і заселяються шкідниками лісу (вершинним короїдом, шестизубим короїдом, синьою сосновою златкою, лубоїдами), які дуже швидко спричиняють загибель дерева та поширюються небачено високими темпами. На території лісгоспу на 1 березня 2016 року було обліковано близько 30 осередків пошкоджень вершинним короїдом, станом на 1 липня – більше 70 осередків, а на 1 вересня – вже більше 120. На даний час науковцями для боротьби з цим явищем пропонується поки лише один метод боротьби – вирубування хворих дерев та обов’язкове спалювання порубкових решток.

– Чи допомагає у цій боротьбі вам держава?

– Зараз ми не отримуємо від держави ні копійки. А свою роботу плануємо з тих можливостей, які у нас є.

– Лісову галузь називають державотворчою. Чому?

– Бо лісівники працюють для держави. Завдяки їм і бюджет поповнюється, і здобувається кошти для лісогосподарських заходів, і на хліб насущний для своїх сімей вони заробляють. І це дуже непросто дається.

– А як живеться самим лісівникам?

– Одним із найбільших наших досягнень є те, що ми не лише зберегли спеціалістів, а й змогли поліпшити умови їх роботи, забезпечити гідну оплату праці, та ще й збільшити чисельність працівників. Середньомісячна заробітна плата штатного працівника склала 6 904 гривні. А робітники, що працюють на вивезенні лісу, мають заробітну плату більше 10 тис. грн.

Приділяється увага й питанням охорони праці та безпеки на виробництві. За кошти підприємства всім працівникам лісової охорони придбано формений одяг і взуття. На це потрачено 70 тис. грн. У цьому році відповідно до колективного договору профспілковий комітет підприємства виділив нашим працівникам та членам їх сімей 9 безкоштовних путівок для оздоровлення в м. Залізний Порт Херсонської області. Також забезпечуємо працівників паливними дровами за пільговими цінами, виплачуємо матеріальну допомогу на оздоровлення та за вислугу років. Дбаємо і за культурно-масову роботу.

– Чи надаєте допомогу сім’ям учасників АТО, малозабезпеченим?

– Впродовж минулого опалювального сезону ми доставили сім’ям учасників АТО, малозабезпеченим та одиноким громадянам у двори 359 кубометрів дров на суму 49,5 тис. грн. Зробили це згідно з дорученням Волинської облдержадміністрації. Також відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації, лісовою охороною було проведено патрулювання та чергування в місцях видобутку бурштину Маневицького р-ну. Постійно проводиться закупівля продуктів харчування для Національної гвардії, що знаходиться на охороні бурштину.

На виконання розпорядження підприємством використано більше 100 тис. грн. Як бачите, ми і тут займаємо виважену державницьку позицію. Завдяки стабільній фінансово-економічній ситуації і злагодженій роботі колективу підприємство буде виконувати поставлені завдання та працювати на благо людей та громади району і надалі.

Такий у нас, лісоводів, державницький чин – зміцнювати нашу державу.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*