Супрун вважає, що чорну ікру в раціоні українців краще замінити на червону

21.01.2019 / Новини

Відмовитися від чорної ікри в раціоні заради червоної радить українцям в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

У своєму Facebook головний медик України розвіяла міф про виняткову користь чорної ікри для людини і заявила, що любов до цього делікатесу може призвести до зникнення деяких видів риб.

“Щодо чорної ікри варто пам’ятати важливу річ — це продукт, що отримується з дуже рідкісних осетрових риб, які зараз знаходяться на межі вимирання!

Вилов осетрових заборонений у всіх країнах Причорномор’я. В Україні також всі види осетрових — стерлядь, білуга, російський осетер та інші — занесені в Червону книгу. Головною загрозою для осетрів є браконьєрський вилов цієї риби, головним чином заради її ікри”, – пише Супрун.

Вона нагадує, що більшість корисних властивостей чорної ікри обумовлені вмістом вітамінів, макро – і мікроелементів, незамінних амінокислот і ненасичених жирних кислот. І нагадує, що існують продукти, які не поступаються за своїми корисними властивостям чорній ікрі.

“Наприклад, ікра лососевих риб (червона ікра), а також ікра лобана і мінтая мають схожий вміст білків і незамінних амінокислот. За змістом заліза і фосфору червона ікра майже не поступається чорній, а за вмістом кальцію і магнію навіть переважає.

Червона ікра нічим не поступається чорній і за змістом вітамінів. М’ясо деяких риб (наприклад, тунця), а також печінка тваринного походження містить значно більше вітаміну А. Щодо вітаміну Е, то його можна знайти в достатній кількості в соняшниковій олії”, – вчить українців в. о. міністра охорони здоров’я.

І робить висновок, що не обов’язково вживати саме чорну ікру осетрових. Поживні вітаміни, мікроелементи і жири, які вона містить, можна знайти і в інших продуктах.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*