Супрун розповіла про новий небезпечний коронавірус, його поширення та способи захисту

24.01.2020 / Новини

Новий виклик для глобального здоров’я – поширення раніше невідомого штаму коронавірусу, що швидко розповсюджується у Китаї та зафіксований ще у кількох країнах. Зараз тривають ретельні дослідження і вивчення ситуації.

Ексочільниця МОЗ Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook розповіла все, що потрібно знати про вірус, його поширення та способи захисту.

Що відомо про уханський вірус

Новий штам коронавірусу поки відомий під назвою 2019-nCOV. Спалах пневмонії, викликаної цим досі невідомим збудником, зафіксували у китайському місті Ухань у грудні 2019 року. Звідси й назва, якою зараз іменують цей штам.

Багато людей, яких вразив вірус, працювали чи відвідували ринок в Ухані. Китайські продуктові ринки, так звані wet markets (мокрі ринки) – це скупчення живих і вбитих тварин, птахів, продавців і туристів. За таких умов вірусу зручно поширюватися поміж тушами, тваринами й людьми.

Станом на сьогодні зафіксовано 570 випадків та 17 смертей. Дійсна кількість людей заражених вірусом може бути набагато більшою, оскільки людей з легкими симптомами скоріше всього не було виявлено.

Новий коронавірус з Китаю: хто в зоні ризику, симптоми

Лікарі повідомляють, що одужання здебільшого залежить від імунітету людини. Поки відомо, що люди, які померли внаслідок зараження вірусом, мали проблеми зі здоров’ям, зокрема, слабкий імунітет. Також з померлих більшість людей літнього віку. У багатьох з них були супутні захворювання, як цироз печінки, гіпертонія, цукровий діабет чи хвороба Паркінсона.

Вірус викликає пневмонію з такими симптомами як кашель, лихоманка та утруднення дихання. Експерти вважають, що інкубаційний період триває близько двох тижнів. Передача людині від людини була підтверджена національною комісією з охорони здоров’я Китаю. Також існує ризик мутації вірусу.

Експерти вважають, що в зоні ризику найбільш ймовірно люди зі слабким імунітетом. Основне занепокоєння викликає діапазон вираженості симптомів: деякі люди мають легкі симптоми, інші – тяжко хворіють. Це ускладнює встановлення справжньої кількості заражених та швидкості передачі вірусу від людини до людини.

Як захиститися від коронавірусу з Китаю

Зараз вакцини проти коронавірусів не існує. Повідомляють, що вакцина проти нового штаму 2019-nCOV поки на ранній стадії розробки.  Щоб захиститися від нового коронавірусу, потрібно: часто та ретельно мити руки милом і водою; не торкатися брудними руками очей, носа чи рота; уникати тісного контакту з хворими людьми.

Якщо у вас є симптоми гострої респіраторної інфекції, щоб запобігти зараженню інших: залишайтеся вдома, якщо захворіли; уникайте тісного контакту з іншими людьми; прикривайте рот і ніс серветками під час кашлю і чхання, а опісля ретельно мийте руки; провітрюйте приміщення та дезінфікуйте поверхні.

Людям, які зараз перебувають десь поблизу зони розповсюдження вірусу, радять: підтримувати гігієну рук; уникати відвідування ринків тварин та птахів; уникати відвідування хворих; звернутися до лікаря у разі появи симптомів – кашлю, лихоманки чи труднощів з диханням; телефонувати заздалегідь, перш ніж їхати до лікарні.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*