Супрун розповіла про небезпеку бутербродів з ковбасою

04.02.2019 / Новини

Здорова альтернатива бутерброду з ковбасою — це скибочка сала, чорний хліб та гірчиця, каже Супрун.

Звичний для багатьох українців сніданок у вигляді бутербродів з ковбасою – нездорова їжа, розповіла в.о.глави МОЗ України Уляна Супрун. Як написала вона на своїй сторінці у Facebook, білий хліб містить багато солі, що загрожує серцево-судинними хворобами. Крім того, у хліба високий глікемічний індекс, тобто батон стрімко піднімає рівень цукру в крові. Тобто через дію інсуліну рівень цукру впаде, а ви знову будете голодні.

“Ковбаса, як прикро для багатьох це не було б почути — нездорова усім. У ній також багато солі. До прикладу, в 100 грамах салямі половина денної норми солі. Це процесоване м’ясо, регулярне надмірне споживання якого збільшує ймовірність раку прямої кишки та підшлункової. Тому радять повністю відмовитись або мінімізувати вживання процесованих м‘ясних продуктів (ковбаси чи сосисок) — не частіше 3-х разів на тиждень та не більше 50 грамів на день, якщо відмовитись важко”, – наголосила Супрун. Також вона додала, що кілограм ковбаси коштує значно дорожче за кілограм хорошого м’яса.

“Пам’ятайте, що готового червоного м‘яса радять їсти не більше 70 грамів на день, або порцію розміром з долоню. Також не бажано вживати його кожного дня. Здоровіша альтернатива — птиця”, – порадила виконувач обов’язків глави МОЗ.

А от щодо масла науковці не протестують. Якщо це справжнє вершкове масло, а не спред чи маргарин, то все гаразд. В ньому є вітаміни А, D, K і жирні кислоти із коротким ланцюгом, які швидко включаються в метаболізм, а не запасаються на боках. Крім того, слід пам’ятати, що у маслі багато насичених жирів, від надмірного вживання яких нас справедливо застерігають медики.

До прикладу, в 100 грамах масла насичених жирів в середньому половина — 50 грамів (для масла жирністю 81%), а це — подвійна денна норма для нашого організму.

“Канапка, бутерброд, сандвіч — це дійсно зручно. Тому якщо ви звикли до такої їжі і не хочете відмовлятися, намагайтеся частіше обирайте здоровіші варіанти”, – пише виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я. Серед цих здоровіших варіантів – висівковий хліб, в якому більше вітамінів, є клітковина, і менший глікемічний індекс. Можете обрати житній хліб — в ньому багато магнію, заліза, кальцію та вітамінів групи В. Ковбасу можна замінити печеним м’ясом, печінковим паштетом, форшмаком або хумусом. Це якісні та безпечні джерела білка, заліза та цинку. Додавайте овочі, яблука, зелень і коренеплоди і гриби до паштетів. Так вони міститимуть більше клітковини та вітамінів, і менше жиру. Іншими “намазками” можуть бути кисломолочний сир та зелень, фета і солодкий перець, паштети із баклажанів, чи грибів, або гарбуза та сала.

“Здорова альтернатива ковбасі — це скибочка сала, чорний хліб та гірчиця. Все ці варіанти значно корисніші і дешевші за ковбасу та підійдуть всій родині”, – підсумувала Супрун.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*