Супрун розповіла як вилікувати та попередити анемію

16.06.2019 / Новини

Коли людина скаржиться на слабкість, втомлюваність, задишку, має блідий колір обличчя, холодні руки та ступні і біль в грудях – слід перевірити, чи немає анемії.

Про це у Facebook написала в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. Посадовиця також пояснила, що таке залізодефіцитна анемія, яке її лікування, як вчасно діагностувати та запобігти захворюванню.

Анемія – стан, коли бракує повноцінних еритроцитів чи низький рівень гемоглобіну. Еритроцити – формені елементи крові, майже повністю заповнені гемоглобіном. Молекула гемоглобіну містить гем – іон заліза, утримуваний, наче клешнями, порфіриновим ядром. Гем може зв’язувати кисень, вуглекислий газ та чадний газ. Саме завдяки спорідненості гемоглобіну до газів можливий транспорт кисню та вуглекислого газу кров’ю.

Головними причинами анемії є:

  • Крововтрата, гемоліз, мутація (як в разі серповидноклітинної анемії)
  • Брак вітаміну В12 чи заліза
  • Жінки дітородного віку більш схильні до анемії через регулярні менструації
  • Анемія в дітей буває передусім через неправильне чи недостатнє харчування
  • Анемія буває в людей з кровотечами шлунково-кишкового тракту, що виникли через прийом нестероїдних протизапальних препаратів як-то ацетилсаліцилова кислота

Поширеність виникнення анемії:

  • Дефіцит заліза в раціоні призводить до 40-60% випадків анемії
  • Сильні маткові кровотечі. Вони зумовлюють 20-30% випадків. Менструації не мають призводити до значних крововтрат і болю. В такому разі потрібна консультація ендокринолога та гінеколога
  • Тривалий прийом нестероїдних протизапальних препаратів – 10-15% випадків
  • Карцинома прямої кишки – 5-10% випадків
  • Донорство – 5%
  • Целіакія, інші новоутворення – 5%
  • Виразковий коліт – до 5%

Зазвичай, лікар призначає загальний аналіз крові, на якому можна помітити низький рівень гемоглобіну. Згідно з рекомендаціями ВООЗ, цей показник у дітей від 12 років та дорослих невагітних жінок має бути 120 г/л та більше, у вагітних – 110, у чоловіків – 130 і вище.

У дітей до 5 років гемоглобіну в крові має бути не менше 110 г/л, від 5 до 11 років – 115. Навіть за самим лише рівнем гемоглобіну можна оцінити важкість анемії: слабку, помірну та тяжку.

Рівень гемоглобіну вищий в людей, що живуть високо над рівнем моря та в курців. Їм хронічно бракує кисню, і організм намагається це компенсувати підвищенням кількості еритроцитів.

В аналізі рівня заліза можна вдатися до більш інформативних показників: феритину, сироваткового заліза і об’єму гемоглобіну в еритроциті.

Якщо об’єм гемоглобіну в еритроциті менший за 95 кубічних мікролітрів (тобто його замало), призначають аналіз на сироватковий феритин. Він дозволяє оцінити запаси заліза в організмі і підтвердити, що анемія розвинулася саме через брак заліза в раціоні, а не з інших причин.

До слова, рівень сироваткового феритину зростає при запальних процесах, надмірній функції щитоподібної залози та інфекціях, і може давати хибнопозитивний результат в оцінці запасів заліза.

При незначному браку заліза рівень сироваткового феритину знижений. При більшому виснаженні запасів заліза в тілі рівень гемоглобіну може все ще бути в нормі, але рівень сироваткового заліза і насичення трансферину зменшується. При повному вичерпанні запасів заліза – гематокрит, рівні гемоглобіну і трансферину значно нижчі за норму, а об’єм гемоглобіну в еритроциті зменшений.

“Це інформація для ознайомлення. Не треба бігти робити зайві аналізи чи пити добавки без призначення лікаря. Все складніше, ніж здається. Так, жінкам в менопаузі та чоловікам з анемією призначають обстеження шлунково-кишкового тракту на предмет новоутворень. Також, протокол Американської академії сімейних лікарів (AAFP) в разі анемії в дорослих пропонує зробити тест на целіакію”, – пояснює Супрун.

Лікування анемії

  • Для лікування браку заліза в дорослих призначають прийом добавок заліза. В них переважно міститься сіль заліза: цитрат, фумарат, глюконат, сульфат. Комплекси заліза із полісахаридами, амінокислотними хелатними комплексами мають менше побічних ефектів, ніж звичайні солі заліза.
  • Дорослим призначають до 120 мг заліза на день. Дітям прописують близкьо 30 мг заліза на день, але не більше 60 мг. Рівень гемоглобіну має зростати щомісяця на 1г/л. Відсутність покращення свідчить про те, що причина не в нестачі заліза, або існує проблема з його засвоєнням. Зазвичай, препарати заліза слід пити упродовж трьох місяців, і знову здати аналізи.
  • Коли рівень гемоглобіну нормалізується, дорослим все одно слід продовжити прийом добавок ще на 3 місяці для відновлення запасів заліза в організмі.
  • Пити добавки слід за призначенням лікаря, адже препарати заліза взаємодіють з низкою ліків, зокрема, антибіотиками.
  • Препарати для зниження шлункової секреції погіршують поглинання заліза з їжі та добавок. Тому пацієнтам, в яких через хронічну хворобу шлунково-кишкового тракту погано засвоюється залізо, можуть призначити внутрішньовенне введення заліза.

Крім того, якщо пити добавки одночасно з прийомом їжі, неприємних відчуттів буде менше, але засвоєння погіршиться на 60%. Препарати заліза можуть забарвлювати емаль зубів.

  • Вважається, що доза препаратів заліза 17 мг/добу вважається безпечною, і не потребує призначення лікаря. Але ми все одно закликаємо не пити добавки про всяк випадок без консультації з лікарем.
  • Профілактичний прийом добавок заліза потрібен вагітним жінками – він має стати на заваді вичерпанню запасів заліза та подальшої післяпологової анемії.
  • ВООЗ також рекомендує доповнювати прийом заліза при анемії добавками вітаміну чи провітаміну А, вітамінів С, В12 та В9. При цьому доза вітамінів вища за звичайну добову потребу.

Що варто робити для профілактики залізодефіцитної анемії:

  • харчуйтесь збалансовано: у щоденний раціон мають входити продукти із вмістом заліза (наприклад, м’ясо)
  • утримайтесь від надмірного вживання чаю, кави, молока
  • не відмовляйтесь від грудного вигодовування
  • не діагностуйте та не лікуйте анемію самостійно: при перших підозрах зверніться до лікаря
  • довіряйте своєму лікарю, а не яскравій рекламі: харчові добавки, полівітаміни та мінерали не допоможуть ліквідувати проблему залізодефіцитної анемії

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*