Суд виправдав Пульмівського сільського голову, який вимагав хабар

13.04.2016 / Новини

Шацький районний суд Волинської області визнав невинним голову Пульмівської сільської ради Федора Гловацького, якого звинувачували у факті отримання хабара, –  пише Волинське Агентство Розслідувань.

Це рішення він ухвалив 17 березня, – повідомили у прес-службі об’єднання “Депутатський контроль”.

“Не зважаючи на злагоджену роботу правоохоронців, які провели слідчі дії та пред’явили суду усі необхідні матеріали, суд чомусь вирішив, що 30 тисяч гривень, які сільський голова отримав від фізичної особи за виділення земельної ділянки – не є хабарем”, – кажуть в прес-службі.

Ці кошти були перераховані третій особі – Пульмівській сільській раді, як благодійний внесок. Таким чином Федір Гловацький вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 368 КК України, однак так і не був покараний.

«Я вважаю такі рішення суддів – неприпустимі. Є аудіо-записи, є фінансові документи де видно, що фізична особа перерахувала кошти на рахунок сільської ради й отримала земельну ділянку. То чому ж суд виправдав дії сільського голови? Такі рішення ще раз доводять про необхідність реформування судової системи України. Адже як би добре не працювали правоохоронні органи, корупцію не можна буде подолати, доки й судова система не почне працювати об’єктивно. Сподіваюсь, що апеляційний суд розгляне справу й таки притягне до відповідальності людину, яка вимагає хабарі та порушує законодавство, а робота правоохоронних органів не буде даремною», – заявив регіональний представник МДО «Депутатський контроль» у Волинській області Роман Романюк.

Довідка

Пульміський сільський голова діяв всупереч вимог ч. 1 ст. 3, ст. 22 Закону України «Про запобігання корупції», згідно якої особам, уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування забороняється використовувати свої службові повноваження або своє становище та пов’язані з цим можливості з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи інших осіб, підпункту 7 пункту 7 статті 170 Податкового кодексу України, відповідно до якої забороняється надавати благодійну допомогу органам державної влади та органам місцевого самоврядування або створеним ними неприбутковим організаціям або за їх дорученням – третім особам, якщо надання такої благодійної допомоги є попередньою або наступною умовою видачі платнику податку будь-якого дозволу, ліцензії, узгодження, надання державної послуги чи прийняття іншого рішення на його користь або прискорення такої видачі, надання, прийняття (спрощення процедури), і дії посадових (службових) осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування з висування таких умов вважаються діями з вимагання коштів або майна у розмірі благодійної чи спонсорської допомоги, а також всупереч вимог ч. 3, ч. 4 ст. 116 Земельного кодексу України, згідно якої безоплатна передача земельних ділянок у власність громадян провадиться у разі одержання земельних ділянок із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених цим Кодексом, передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених цим Кодексом, провадиться один раз по кожному виду використання.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*