Стару Вишнівську школу перевезли у музей просто неба

06.04.2017 / Новини

Цій школі – на вигляд простій селянській хаті – вже понад 70 років.

Споруджена вона ще «за Польщі», у 1939 році, коли територія сучасної Волині і Любомльський район, в якому і розташований Вишнів, були у складі Польської держави. Але у тому ж 1939 році на Волинь прийшла радянська влада, котра лише за багато років по тому збудувала нове приміщення школи, – пише газета “День”.

У старому ж розмістили сільську бібліотеку, потім там господарювали миші, потім продавали похоронні вінки, був і магазинчик. Стара хата-школа є прекрасним експонатом для музею сільського господарства Волині, розташованому у прилуцькому селі Рокині. Це лише назва музею така, а насправді – це скансен, зі звезеними з різних волинських сіл хат, вітряків і т.п.

Вишнівську школу вже готувалися порізати на дрова і спалити. Але завдяки музею просто неба вона стане зразком колишнього побуту, умов, в яких здобувало освіту не одне покоління волинян. Втім, на Волині ще є такі хатки-школи, яким мало не по сто літ, але в них ще навчаються учні.

Подібний музей – школи чеської і школи радянської – є у селі Колочава Міжгірського району на Закарпатті. Колочавці зберегли не тільки саму споруду школи, а й усе її начиння: парти, журнали, стенди, шкільне приладдя, підручники, портрети і т.д. І це справді цікаво.

2 Коментарів Стару Вишнівську школу перевезли у музей просто неба

  1. Суть не в цій старій хаті, а в земельній ділянці, на якій вона стояла. Це сільський голова хоче землю замутити собі на вибори, або відчуває вже свій гаплик. А так і рибу з’їсти і на х…. сісти)

    • менталітете українця у всьому шукати подвох..а може зайти в сільську раду та й спитати які плани на землю!!??

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*