Сьогодні Різдвяний Святвечір: традиції святкування

06.01.2019 / Новини

Сьогодні, 6 січня, православні християни проводять Різдвяний Святвечір, який здавна відзначається з особливою теплотою.

У переддень свята існує цілий ряд народних традицій та обрядів. Про те, як прийнято святкувати Святвечір, розкажуть Українські Новини.

Ще в 4 столітті існувала традиція святкувати Навечір’я, коли воно припадало на неділю. Християни в цей день починають підготовку до Різдва, що наближається, прикрашаючи будинок і готуючи святкову вечерю, яка традиційно складається з дванадцяти страв. Однак і сам Святвечір наповнений святковим настроєм і очікуванням майбутньої події.

Напередодні свята все ще діє Різдвяний піст і закінчується лише на вечірній службі. Згідно з церковним і народним повчанням, варто суворо дотримуватися заборон, щоб краше відчути радість майбутнього дня. Багато людей воліють відвідати церкву, щоб причаститися.

В Навечір’я прийнято колядувати – діти, а також молоді юнаки і дівчата стукають у будинки, співаючи різдвяні або колядні пісні господарям, які в свою чергу пригощали гостей або дарували гроші. Також серед молоді були популярні ворожіння.

Різдво з вечора намагалися зустрічати у світлих шатах, адже темні тони завжди символізували смуток і жалобу. Свято починали з першою зіркою на небі, яку пов’язували з появою Ісуса Христа. Також за зірками зчитували благополуччя господарства і врожаю: чим більше нічне небо усипане зірками, тим краще прогноз. При цьому існував обряд, коли вся сім’я виходила подивитися на зірки, зібравшись у батьківському домі.

На стіл обов’язково ставили свічку, сіль і часник, подавали каші – кутю та сочиво. Перед початком святкового бенкету господар тричі обходив будинок з горщиком куті в руках, тричі примовляючи “Морозе, Морозе, йди до нас кутю їсти!”, після чого викидав кілька ложок куті у двір, пригощаючи духів.

Каші їдять із загального посуду, і залишати в нбому ложки не було неприйнятним, оскільки такий жест був звернений до мандрівників. Коли приходив непроханий гість, його саджали за стіл. Такий візит обіцяв принести щастя в дім.

На підвіконнях зазвичай залишали кутю та узвар для покійних родичів.

У Святвечір існує сувора заборона – ввечері ні в якому разі не можна залишати будинок, інакше весь рік будеш по світу блудити. Заборонено лаятися і злитися, навіть навпаки – в цей день прийнято виявляти доброту до будь-яких недругів. Не можна займатися рукоділлям, особливо ткати, оскільки вірили, що це означає потрапити в неприємності.

Прикмети:

  • зоряний небосхил – чекає ягідний рік і на худобу великий приплід;
  • заметіль на Різдво – бджоли будуть гарно роїтися;
  • сніжна погода – добрі хліба.
Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*